Na het oproer: Wolkersbiograaf  Blom meldt zich opnieuw in Deventer

 

Tien jaar werk, een overstelpende hoeveelheid materiaal en een ervaren promotor. Maar in het voorjaar van 2017 hangt de promotiecommissie in de gordijnen: het proefschrift van Wolkersbiograaf Onno Blom wordt niet wetenschappelijk genoeg bevonden. Het leidt in de universitaire wereld en in de kranten tot een soort stammenstrijd. Eind 2017 zal het proefschrift van Blom alsnog goedkeuring krijgen, maar dan van een nieuwe commissie.

Na december 2016 heeft Deventer Literair deze maand opnieuw de eer om Onno Blom op bezoek te hebben. Ook hier begint het met een vertraging. Meer technisch, een powerpointdingetje zeg maar. Als alles gefikst is verhaalt Blom  vervolgens opnieuw over Wolkers die hem “in een split second” tot biograaf sloeg. En toen het werk aan de biografie dan eindelijk moest beginnen, was de schrijver er niet meer. Leverfalen bezorgde Wolkers een plotselinge, onaangekondigde dood. Het is niet de enige keer dat het woord ‘dood’ zal vallen deze middag. Het werk van Blom heet niet voor niets Het litteken van de dood, naar het kaïnsteken op de slaap van de schrijver.

De schrijver Wolkers en zijn werk zijn dicht bij elkaar gebleven. Het zou voor Blom het leidmotief zijn in deze biografie. Dat zou het ook blijven na de aanvankelijke afkeuring van het proefschrift. Blom lag er een week van wakker, maar besloot er niets meer aan te veranderen. Het geeft meteen aan dat het proefschrift altijd spraakmakend en controversieel zal blijven.

Gerco Grevers

De foto’s zijn gemaakt door Herman Riphagen.