Afwisselende middag met Gerben Hellinga en Lenetta van Heuven

De laatste bijeenkomst voor de zomer van Deventer Literair. Na een ultrakorte ALV  in de Hereeniging (18 minuten!) ontvouwt zich een ongebruikelijk programma: een schrijver vóór de pauze en een schrijver na de pauze.

Gerben Graddesz Hellinga en Lenetta van Heuven delen hun achtergrond: beide zijn gespecialiseerd in het doen en laten van de medemens. De ontleding en bijsturing van de menselijke psyche. Maar beiden zijn gaan schrijven en inmiddels lopen de wegen wel behoorlijk uiteen.

De fascinatie van Gerben Hellinga (78) strekt zich inmiddels uit richting het Amerika van de 19e eeuw. De eeuw die zo veel teweeg bracht. Overal in de wereld, maar zeker ook in Amerika. Hellinga schrijft er avonturenromans over. Goed leesbaar voor iedereen die voorbij de 15 jaar is. De fascinatie van Hellinga is overigens niet van de laatste jaren. Al lang geleden hoorde hij van een Amerikaanse huisgenoot de verhalen over Amerika. En toen werd het zaadje dus geplant.  De komende anderhalf jaar zullen er  maar liefst 11 delen gaan verschijnen. We zijn dus voorlopig niet uitgelezen.

Na de pauze was het woord aan Lenetta van Heuven. Nu eens niet als bezoeker, maar als gast. En nu ging het dus wel over menselijk gedrag. Wie zijn we? En hoe gedragen we ons? Dat verschil, dat veroorzaakt een spanningsboog. Om het de  toehoorders niet moeilijker te maken dan het al is heeft Lenetta een en ander grafisch weer gegeven op een grote sheet. Ze onderscheidt daarnaast vijf verschillende persoonlijkheidstypen en die gaan er allemaal op een verschillende manier mee om. Wat zijn hun angsten? Welke vorm van surrogaat liefde kennen zij? En welke moeilijke emoties zitten er nog in de kelder?  Maak die kelder open en doe er wat mee. Dat is het advies dat ze ons meegeeft.

Deventer Literair trekt zich nu even terug voor het zomerreces. In september pakken we de draad weer op. Uiteraard hopen we u dan weer terug te zien.

De foto’s zijn gemaakt door Herman Riphagen.

Gerco Grevers