Auke Hulst: “Schrijven komt voort uit een wond”

Foto: Mark Uyl

Auke Hulst (geboren 1975 in het dorpje Denemarken, bovenop de gasbel van Slochteren) is journalist, schrijver en muzikant. Zijn jeugd bracht hij door op het Groninger platteland onder bizarre omstandigheden. Hulst is de zoon van journalist Ton Hulst, die overleed toen Auke Hulst 8 jaar was. De vier kinderen in het gezin werden aan hun lot overgelaten door hun moeder, die de opvoeding niet aankon. Dat heeft diepe wonden geslagen en dat is de voedingsbodem geworden voor Auke’s schrijverschap.

In 2006 verscheen het debuut: Jij en ik en alles daartussenin, en in 2009: Wolfskleren, maar met de autobiografische roman in 2012: Kinderen van het Ruige Land, brak Hulst door bij het grote publiek. Dit boek snijdt door je ziel. Het boek ontving de prijs voor het Beste Groninger Boek en de Cutting Edge Award.

Hierna volgden de toekomstroman: Slaap zacht, Johnny Idaho, (2015) die de Harland Awards Romanprijs in de wacht sleepte en: En ik herinner me Titus Broederland, (2016) een dystopie die eveneens de Harland Awards Romanprijs binnenhaalde en op de longlist stond van de Libris Literatuurprijs en de ECI Literatuurprijs.

Voor : Motel Songs (1917) reisde Hulst zijn literaire helden achterna op een roadtrip door de VS, van Philadelphia naar San Francisco. Aan het boek is een cd toegevoegd met liedjes die hij in diverse hotelkamers opgenomen heeft.

In datzelfde jaar verscheen: Zoeklicht op het gazon, een psychologisch portret van Nixon, een van de meest controversiële politieke figuren van de twintigste eeuw. De jury van Beste Groninger Boek zegt: “Hulst bewijst zijn rijke schrijverschap in dit boek. De keuze voor het personage, voor de stijl en het perspectief laten zien dat hij ook nu het experiment van een nieuwe vorm omarmt” Hiervoor dan ook weer de prijs voor het Beste Groninger Boek. Er verschenen veel lovende recensies in de bekende landelijke kranten en op televisie.

In 2018 vervulde Auke Hulst het Gastschrijverschap aan de RUG. Ironisch, vindt Hulst zelf, omdat hij vier jaar ingeschreven stond als student Nederlands bij deze universiteit, maar het niet voor elkaar kreeg om één enkel studiepunt te behalen. Naar college gaan bezorgde hem al hoofdpijn. Het was een sociale angst, zegt Hulst daarover.

Met zijn Nederlandstalige band: De Meisjes bracht hij tot dusver twee albums uit, Beter dan Niets (2012) en Dokter Toestel (2015). Een derde album Scheepsrecht staat op het punt te verschijnen.

Aanvang: 15.00 uur in de Oude Mariakerk.

Stuurt u een mail naar deventerliterair@gmail.com om een plaatsbewijs aan te vragen. Er kunnen 75 mensen aanwezig zijn bij de lezing.

Leden hebben een mail ontvangen met  alle corona-voorzorgsmaatregelen. Voor leden is de toegang gratis, introducés en bibliotheekleden kunnen de lezingen voorlopig niet bijwonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *