Conny Braam 18 november in Oude Mariakerk

Conny-Braam foto:Cornelie Tollens
Foto: Cornelie Tollens

Conny Braam (Arnhem 1948) is een Nederlandse anti-apartheidsactivist, journalist en schrijver. Zij richtte in 1971 samen met anderen de Anti-Apartheidsbeweging Nederland op.

Haar ontmoeting met een aantal Zuidafrikaanse ballingen zou haar leven grondig veranderen en het schrijven een tijdlang naar de achtergrond drukken.

Na de vrijlating van Nelson Mandela schreef ze Operatie Vula (1986), over haar betrokkenheid bij het Zuidafrikaanse verzet.

Ze publiceerde in Vrij Nederland over o.a. de verkiezingen in Zuid-Afrika, de moordcommando’s in Namibië, de Cubaanse hulp aan Afrika, het afscheid van Mandela als voorzitter van het ANC.

Haar romans gaan veel over het verzet in Afrika, zoals De Bokkeslachter (1993), over reizen in Afrika, zoals De amazone van Dahomey (1998). Maar Conny Braam schreef ook een thriller, Zwavel  (1996), die genomineerd werd voor de Gouden Strop. Verder schreef Braam een historische trilogie over de familie Abraham (2010), spelend in het Noord-Hollandse duingebied, toen het Noordzeekanaal gegraven moest worden.

boek-Hendrik-Witbooi“Ik ben Hendrik Witbooi” (2016), het laatste boek van Conny Braam, is een verhaal over de trektocht die Hendrik Witbooi in 1884 onderneemt met zijn Nama-volk naar het vruchtbare noorden om de droogte van de Kalahari-woestijn te ontvluchten.

Tegelijkertijd gaat 100 km verderop dr. Göring aan land in de nieuwe Duitse kolonie Zuidwest Afrika, het huidige Namibië. Er volgt een strijd op leven en dood tussen de Duitse Schutztruppe en de voor hun onafhankelijkheid vechtende Afrikanen.

Conny Braam heeft in de honderden brieven van de grootste vrijheidsstrijder van Afrika, veel materiaal gevonden om een boeiend verhaal te schrijven.

 

Datum:  18 november 2018

Tijd:       15.00 uur

Locatie: Oude Mariakerk, Nieuwe Markt 35, Deventer

Entree:  gratis voor leden, introducés € 5,-,  bibliotheekleden € 7,50, niet-leden € 12,50.