Conny Braam wil graag de andere kant laten zien

Geëngageerd, geanimeerd: de middag ging snel voorbij. Deventer Literair heeft zondag Conny Braam te gast gehad. Braam, bekend vanwege haar verleden als anti-apartheidsactiviste,  vertelde over haar in 2016 verschenen boek Ik ben Hendrik Witbooi.

Ik ben Hendrik Witbooi situeert zich in Namibië, het voormalige Duits Zuidwest Afrika. Witbooi is de fameuze verzetsstrijder die de bevolking mobiliseert tegen de  Duitse bezetter. Onder leiding van Dr. Göring (vader van nazi Hermann Göring)  zal Duitsland vanaf  1888  de bevolking van het Zuid-Afrikaanse land onderwerpen.

Apartheid, onderdrukking. Veel literatuur over dit onderwerp  is afkomstig van blanken, maar Braam kreeg de mogelijkheid om de briefverzameling van Witbooi te bestuderen. Ze trof er zelfs nog een kasboek aan. Dit was dé kans om  de andere kant van het verhaal te laten zien. Over een nomadenvolk “dat voornamelijk achter de koeien aan ging”. En de pogingen van de bezetter om het volk te laten settelen. Witbooi verenigde uiteindelijk de stammen tot de opstand in 1904 en 1905. Uiteindelijk zal hij zelf het leven laten in deze strijd: een kogel maakt een einde aan zijn leven.

De echte vrijheid zal voor de Namibiërs nog lang op zich laten wachten. Van 1920 tot 1990 zal het gebied onder Zuid-Afrikaans beheer vallen. Daarna, als laatste land in Afrika, wordt het zelfstandig.

Conny Braam is inmiddels al begonnen aan een vervolg op Hendrik Witbooi. Want ze ontdekte alweer nieuwe dingen. Bijvoorbeeld nazaten van Witbooi die in Europa terechtkwamen. “De meest fantastische reis maak je uiteindelijk in een archief” zegt ze daarover.

Gerco Grevers

Uiteraard zijn de foto’s afkomstig uit de camera van Herman Riphagen.