Elisabeth Leijnse over “Cécile en Elsa, strijdbare freules”

Elisabeth Leijnse is schrijver en hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de universiteit van Namen.  Tijdens het onderzoek voor haar proefschrift over Maeterlinck kwam Elisabeth Leijnse al een verwijzing naar de dagboeken van Elsa de Jong van Beek en Donk tegen. Verder onderzoek leidde naar een kist met een familiearchief en naar de uitgebreide dagboeken van Elsa. Deze dagboeken, 38 delen, volgden Elsa van haar geboorte tot haar dood. Haar moeder begon met de dagboeken bij de geboorte van Elsa, volgens de methode van Friedrich Fröbel, een Duitse pedagoog.

Elisabeth Leijnse ontving voor haar dubbelbiografie “Cécile en Elsa” in 2016 zowel de Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs als de Libris Geschiedenis Prijs.

In het boek beschrijft ze de levens van de aristocratische zusjes Cécile en Elsa De Jong van Beek en Donk.

Zeggen dat de zusjes een roerig leven hebben geleid, is een understatement. Cécile (1866) publiceerde in 1897 de nog steeds bediscussieerde feministische roman Hilda van Suylenburg en eindigde in Frankrijk als lid van de ultrarechtse Action Française. Hoewel getrouwd met een Franse Jood van Poolse afkomst, ontpopte ze zich als rabiaat antisemiet. Elsa (1868) trouwde met de componist Alphons Diepenbrock en begon een relatie met de twintig jaar jongere componist Matthijs Vermeulen, met wie haar dochter later zou trouwen. Het leven van Elsa is ook beschreven in de prachtige roman: “Het grote zwijgen” door Erik Menkveld.

Alle voorwaarden waren aanwezig voor een interessante biografie van deze zusjes: een overstelpende hoeveelheid documentatie, een uitgebreid netwerk van nu nog bekende kunstenaars, dramatische gebeurtenissen te over en lange levens. Ook de vondst van een geheimzinnig kist met dagboeken en brieven in de kluis van De Nederlandsche Bank was behulpzaam.

Maar het allerbelangrijkste is dat deze schat aan informatie toevertrouwd werd aan Elisabeth Leijnse, een biograaf die diepgaand archiefonderzoek koppelt aan het talent een spannend verhaal op te zetten.

 

Datum:  16 december 2018

Tijd:       15.00 uur

Locatie: Oude Mariakerk, Nieuwe Markt 35, Deventer

Entree:  gratis voor leden, introducés € 5,-,  Bibliotheekleden € 7,50, niet-leden € 12,50.