Hans Maarten van den Brink: toch nog terug naar Oegstgeest

Zomaar een zonnige winterzondagmiddag in Deventer. Overal is het glad en zijn nog witte randen te zien van sneeuw of vorst. Wandelaars die over de Brink slenteren of over het Grote Kerkhof doen dat met recht voorzichtig. Een uitglijder is immers zo gemaakt. Maar de zon wint alweer aan kracht en heeft de nodige mensen weten te verleiden om op pad te gaan. Even de benen strekken, de frisse winterlucht opsnuiven. Wie uitgewandeld is kan zich altijd nog terugtrekken in een horecagelegenheid. Om op te warmen met een warme cappuccino. Of voor een gesprek met een goed glas rode wijn. Ook op pad deze middag zijn literatuurliefhebbers. Zij gaan op weg naar de Grote Poot, waar zich Sociëteit de Hereeniging bevindt.

In dit nieuwe kalenderjaar is ook Deventer Literair van start gegaan. Te gast is Hans Maarten van de Brink om over zijn laatste roman te praten: Dijk. Er is bovendien een opmerkelijke parallel met de middag over Jan Wolkers, jl. december. Beide auteurs komen uit Oegstgeest. Van den Brink roept aanvankelijk nog dat we deze middag “niet teruggaan naar Oegstgeest”, maar die belofte houdt niet lang stand. Hij zal er regelmatig naar verwijzen.

Dijk gaat over Karl Dijk. Een robuust klinkende titel voor iemand zijn leven lang bij het IJkwezen heeft gewerkt. Van den Brink zegt deze middag niet al te veel over de inhoud van het boek, maar legt graag wat dingen uit die met het boek te maken hebben. “Dan kunt u straks met een verrijkt boek naar huis toe.”

Dijk gaat over zekerheden en vanzelfsprekendheden. Dingen zijn niet altijd meer zoals ze waren. Is de oerkilo in Parijs nog wel op gewicht? Ook de Nederlandse kilo uit Delft moet iedere 20 jaar gecontroleerd worden. Maar als er zelfs al aan het gewicht van ‘le grand K’ uit Parijs getwijfeld wordt? Ook het woord relativiteitstheorie valt, het magnum opus van Albert Einstein, waarbij de positie van de observator van belang is. Bij zijn onderzoek legde Van den Brink uiteraard contact met oud-medewerkers van het IJkwezen. Hij kwam er weinig spraakzame mensen tegen. “Mensen zijn meestal wel bereid om te vertellen over hun vak, maar de privatisering van het IJkwezen was voor velen traumatisch.”

Zeker is dat Dijk gaat worden verfilmd. Van den Brink gaat zich er niet mee bemoeien “Behalve met de financiële afwikkeling natuurlijk.” Uiteindelijk is het aan de lezers om het boek thuis op de weegschaal te leggen.

(Tekst: Gerco Grevers, foto's: © Herman Riphagen)