Infobulletin over bijeenkomst met Jolande Withuis over haar boek ‘Juliana. Vorstin in een mannenwereld’

Jolande Withuis is op zondagmiddag 15 oktober 2017 te gast over haar boek “Juliana. Vorstin in een mannenwereld”. Zij wordt geïnterviewd door Dorine Hermans, eveneens deskundige op het gebied van het koningshuis.

Jolande Withuis schreef een wetenschappelijke studie over het leven van koningin Juliana, een pijnlijk verhaal over een wispelturige vrouw, waardoor er een treurig en tragisch beeld wordt opgeroepen. Niet gebaseerd op bronnen van het Koninklijk huis maar op bronnen aangeleverd door familieleden van vriendinnen van Juliana. Het is een helder verhaal geworden over een moeilijk leven waaruit blijkt dat het huwelijk met prins Bernard slechter was dan gedacht werd.

Prinses Irene heeft Jolande Withuis , als enige van de koninklijke familie, verweten dat zij feiten interpreteerde waar ze niet bij is geweest. Maar Jolande Withuis heeft er zeer zorgvuldig naar gestreefd om duidelijk te vermelden waar zij interpreteert en waar feiten zijn gebaseerd op bronnen.

Levensloop
Jolande Withuis (1949) is een dochter van de schaker B.J. Withuis, gedurende de Koude Oorlogsjaren journalist van het dagblad De Waarheid. Ze studeerde sociologie/antropologie aan de Universiteit van Amsterdam en vulde dat aan met studie in psychiatrie, politicologie en geschiedenis. Van 1980 tot 1996 doceerde ze vrouwenstudies aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Nijmegen en van 1999 tot 2014 was ze als onderzoekster aan het NIOD verbonden. In 1990 promoveerde ze op een historisch-sociologisch onderwerp.

Naast haar wetenschappelijke loopbaan ontwikkelde Withuis een grote activiteit als scribent. Zo recenseerde ze sedert 1981 fictie en non-fictie voor NRC Handelsblad, was ze van 1995 tot 2007 columniste van het feministische maandblad Opzij, van 1997 tot 2003 lid van de redactie van het Maandblad Geestelijke volksgezondheid, en van 2009 tot 2011 columniste bij het Historisch Nieuwsblad. Verder publiceert ze In de Volkskrant en Trouw.
In 1999 werd bij Withuis borstkanker geconstateerd, waarover ze meermalen heeft geschreven, met name in het essay ‘Mijn kwaadaardige onderhuurders’. Op 5 augustus 2012 was ze te gast in het programma Zomergasten.

Publicaties

  • Erkenning (2002),
  • Na het kamp(2005),
  • De vrouw als mens (2007)
  • Weest manlijk, zijt sterk, een biografie over verzetsman Pim Boellaard, 2008
  • The politics of Wartrauma 2010
  • Juliana’s vergeten oorlog 2014
  • Juliana. Vorstin in een mannenwereld 2016
  • De oorlog van mijn vader 2017

Informatie over de interviewer
Dorine Hermans, (Maastricht, 1959) studeerde geschiedenis in Leiden. Ze publiceerde over het koninklijk huis in onder meer NRC Handelsblad en de Volkskrant en was vaste medewerker van Elsevier. In 2002 verscheen haar biografie Pieter van Vollenhoven, burger aan het hof.

Met Daniela Hooghiemstra publiceerde ze de veelbesproken boeken Vertel dit toch aan niemand (2006) en Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren (2007). Op het laatste boek werd de avro-televisieserie De Troon gebaseerd. In 2011 verschijnt van hun hand Ik mag ook nooit iets. Willem-Alexander in zijn eigen woorden.

Dezer dagen verscheen het spraakmakende boek dat ze samen met Els Rozenbroek schreef over opvoeden: “Geef dat kind een slok jenever”.

Het programma begint om 15.00 uur in de Oude Mariakerk, is gratis voor leden terwijl introducés €5 betalen. De entree voor Bibliotheekleden bedraagt €7,50, de entree voor niet-leden bedraagt €12,50.

Margot Jager
Secretaris Deventer Literair
deventerliterair@gmail.com