Infobulletin over bijeenkomst met Neletta van Heuven en Gerben Graddesz Hellinga

Mei is de maand waarin Deventer schrijvers een podium krijgen. Te gast zijn:

Neletta van Heuven en Gerben Graddesz Hellinga

Beide schrijvers hebben hun beroepsmatige achtergrond gemeen. Zij hebben zich jarenlang beziggehouden met de menselijke ziel en maar hebben zich daarnaast toegelegd op het schrijven.

Neletta van Heuven
Professionele carrière:
Neletta Antonia van Heuven ( geboren in Voorst), studeerde theologie tot en met het kandidaats en daarna filosofie. Ze studeerde af op de wetenschapsfilosofische grondslagen van de psychologie: Vrijheid versus Determinisme, Sartre versus Skinner.

Ze volgde postdoctorale opleidingen tot psychotherapeut en spijkerde een bord naast de voordeur: Januspraktijk voor Zingeving en Psychotherapie.
Ruim dertig jaar blikte zij in de geheime en verborgen krochten van de ziel , in haar terminologie: onze duistere kelderkant. In tegenstelling tot wat wij elkaar allemaal laten zien: onze opgepoetste etalagekant.

Zo is Neletta ervan overtuigd geraakt dat wij allen twee gezichten ontwikkelen. Januskoppen, naar de Romeinse god van de poorten die ook op zijn achterhoofd een gezicht heeft. Wij tonen de eigenschappen en strevingen die door ouders en maatschappij geaccepteerd en bejubeld worden en verbergen onze heimelijke behoeften, verlangens en neigingen die in het verborgene in de vervorming raken.

Hoe groter het verschil tussen de trap omhoog naar de etalage en de trap omlaag naar de kelder, des te meer stress en neurose ons leven verziekt.

Schrijverscarrière:
Neletta beschrijft in haar boek Ons Januslot, hoe de verschillende Januskoppen eruit komen te zien in diverse karaktertypen en door welk psychisch proces.

Ze illustreert de typen aan de hand van bekende Nederlanders, de buitenlandse politiek en karakters uit literatuur en film. Haar trapmodel leid tot sneller inzicht in eigen en andermans karakter en psychische problematiek.
De schrijfster en haar scherpe kijk op mensen, van meedogend tot sarcastisch, komen helemaal tevoorschijn in haar tweede boek: Is deze stoel vrij? dat binnenkort verschijnt bij Artnic. Daarin zijn columns verzameld, die ze de afgelopen jaren heeft gepubliceerd in het Deventer horecablad Over De Pleinen.

Tijdens de lezing zal Neletta enkele columns daaruit voorlezen.
Neletta van Heuven maakt deel uit van het Deventer Dichterscafé en het Schrijverscafé van de Voorster Kunstkring. Twee keer werd een kort verhaal verkozen op de Avond van het Korte Verhaal. Haar praktijk heeft ze afgebouwd om zich geheel te kunnen wijden aan schrijven.

Gerben Graddesz Hellinga​
Professionele carrière:
Gerben Hellinga (geboren in Zaltbommel), studeerde medicijnen in Amsterdam en Rotterdam. Hij volgde de opleiding  tot psychiater in Rotterdam (tot 1973) en promoveerde in 1978 in Leiden op een proefschrift over de persoonlijkheid van de ontdekkingsreiziger Henry Morton Stanley. Eenmaal psychiater, specialiseerde hij zich in de behandeling van mensen met ernstige persoonlijkheidsstoornissen. Hij publiceerde ook enkele boeken over psychotherapie en psychiatrie:

 • Tussen Aanhalingstekens, uitgangspunten in de psychotherapie (1974)
 • Het Heersende Type; de Individualpsychologie van Alfred Adler (1978)
 • Lastige Lieden, een inleiding over persoonlijkheidsstoornissen (1999)
 • Personalities; Master Clinicians Confront the Treatment of Borderline Personality Disorders (2001)

Schrijverscarrière:
Hellinga komt uit een familie van schrijvers en publiceert daarom als Gerben Graddesz Hellinga, om verwarring met zijn neef Gerben Hellinga te voorkomen. Hij publiceerde tot nu toe 34 boeken. Al tijdens zijn werkzame periode schreef Hellinga in zijn vakanties Science Fiction (voor Science Fiction hoef je geen research te doen). Uiteindelijk publiceerde hij op dat gebied ongeveer dertig korte verhalen en negen boeken.

Eenmaal met pensioen was er alle tijd voor research en begon Hellinga aan wat hij hoopte dat zijn levenswerk zou worden: een reeks van elf spannende historische romans voor ‘young adults’ over bijna alle indianenstammen en de verovering van de blanken van Noord-Amerika. Maar omdat de voorkanten van de boeken zo dom vormgegeven waren, verkochten ze maar matig en toen de uitgever werd opgeslokt door het uitgeversconcern Fontein werden alle niet goed verkopende auteurs geschrapt. Dat gebeurde ook met deze serie, toen de laatste vier boeken al wel geschreven waren maar nog niet uitgegeven.

Gedurende de jaren 2017 en 2018 zal de hele serie (nu mét de vier nog niet eerder verschenen delen) opnieuw worden uitgegeven, met een omslag waar potentiële lezers niet op voorhand van in slaap vallen.
Omdat de serie jeugdboeken over de geschiedenis dus een onzalig einde kreeg, ging Hellinga non-fictie geschiedenisboeken voor volwassenen schrijven. Bij uitgeverij Walburg verschenen o.a.:

 • Geschiedenis van Nederland (2007, 2015)
 • Karel V, Bondgenoten en Tegenstanders (2010)
 • Geschiedenis van Vlaanderen (2010)
 • Oranje, de Canon van ons Koninklijk Huis (2011, 2016)
 • Graven van Vlaanderen (2012)
 • Hertogen van Gelre (2012)

Zijn werk aan een dik boek over de politiek van de Verenigde Staten moest hij halverwege staken omdat toen de verkiezingen begonnen. Zowel de interne strijd onder de Republikeinen als de uiteindelijke strijd Clinton-Trump was zo vol absurde momenten en tijdens die strijd werden de zieke aspecten van de Amerikaanse politiek, waar het boek over had moeten gaan, zo duidelijk dat menige ontdekking van Hellinga een open deur werd.

Een ander boek, Maanblaffer, over een straathond (hij noemt zichzelf liever een Vrije Hond) in een Grieks vissersplaatsje, slaagde wel. Dat boek zal in  juni van dit jaar verschijnen.
Of het laatste project, een fantasy trilogie waaraan Hellinga momenteel werkt, gaat lukken zal de tijd moeten leren.

Gerben Hellinga zal geïnterviewd worden door Leo Folgering.

 • De Hereeniging, Groote Poot, Deventer
 • Het programma begint om 15.00 uur
 • Toegang is gratis voor leden terwijl introducés €5 betalen. Leden van de Bibliotheek betalen €7,50. De entree voor niet-leden bedraagt €12,50
 • Boekhandel Praamstra zorgt voor voldoende boeken van de schrijvers. Ze worden in de pauze verkocht.

Hartelijke groet en graag tot zondag 21 mei,
Margot Jager
secretaris Deventer Literair
deventerliterair@gmail.com
www.deventerliterair.nl

Update: Het programma is enigszins gewijzigd. Vóór de pauze is het programmaonderdeel met Gerben Hellinga, na de pauze met Neletta van Heuven.

One Reply to “Infobulletin over bijeenkomst met Neletta van Heuven en Gerben Graddesz Hellinga”

Reacties zijn gesloten.