Infobulletin over bijeenkomst met Stefan Hertmans

Hertmans Stefan-© Thomas Andenmatten
Foto: Thomas Andenmatten

Stefan Hertmans (Gent, België, 1951) publiceert vanaf 1981 veel poëzie, essays en romans, maar ook theaterteksten, een libretto en verhalenbundels. Hij doceerde aan de masteropleiding van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent en aan de universiteiten van Parijs, Wenen, Berlijn en Mexico.

Voor “Oorlog en terpentijn” 2014, ontving de schrijver de Gouden Boekenuil, de AKO Literatuurprijs en de Vlaamse Cultuurprijs. Voor dit boek waren de dagboeken van zijn grootvader het uitgangspunt. Hertmans wilde meer weten over en begrijpen van deze man, die een voorbeeld voor hem is geweest. Uit de volgeschreven schriftjes doemt een beeld op van een armoedige jeugd, gruwelijke ervaringen in de Eerste Wereldoorlog en een jonggestorven grote liefde. Zijn grootvader zet al deze ervaringen om in een passie voor schilderen. Hertmans heeft met dit sociologisch en geschiedkundig interessante boek een prachtige ode geschreven aan zijn grootvader.

“De Bekeerlinge” verscheen in 2016. Ook dit boek is een geschiedkundig interessant verhaal. Het speelt zich in een heel andere periode af. Het beschrijft de vlucht van een voornaam christelijk Frans meisje met een Joodse jongen en later haar zoektocht naar haar kinderen in de jaren vanaf 1070 tot 1099. Die zoektocht brengt haar tot in Egypte.

Hertmans kwam op het spoor van dit historisch waar gebeurde verhaal doordat een buurman in Frankrijk met een krantenknipsel aan kwam, waarin de vondst van een joods document in Caïro werd beschreven. In dit document wordt een deel van het verhaal over Hamoutal beschreven. Zij heeft gewoond in het dorpje Monieux in de Provence, waar Hertmans veel verblijft. Hertmans heeft de hele vluchtroute afgelegd en gaat in zijn beschrijving moeiteloos over van het heden naar het verleden. Het is zo beeldend geschreven dat het je reislustig maakt!

In september 2017 publiceerde Hertmans een actuele en beklemmende tekst over de zus van een zelfmoordterrorist: Antigone in Molenbeek. In 2018 zullen daar opvoeringen in het theater van worden gebracht.

Het programma begint om 15.00 uur, is gratis voor leden terwijl introducés €5 betalen. Leden van de Bibliotheek betalen €7,50. De entree voor niet-leden bedraagt €12,50