Infobulletin Deventer Literair over programma met Michel Krielaars

Op zondag 13 december presenteert Michel Krielaars een programma over de schrijver Anton Pavlovitsj Tsjechov (1860 – 1904) aan de hand van zijn boek Het brilletje van Tsjechov. Krielaars vertelt over zijn ervaringen als correspondent voor NRC Handelsblad in het Rusland van Poetin en leest daarbij passages uit zijn boek voor. Zijn conclusie is: in Rusland verandert er nooit iets.

Ter afwisseling worden er Russische negentiende-eeuwse romances gezongen die de melancholie van Rusland weergeven. De muzikale begeleiding wordt gegeven door Henriette Schenk (zang) en Henk Meulenbeld (accordeon).

Anton Tsjechov was een van de grote Russische schrijvers die een voortreffelijke beschouwer van het Rusland van zijn tijd was. Hij doorgrondde als geen ander de aard van zijn volk waarbij hij naast luiheid, dronkenschap, ontrouw, racisme en antisemitisme ook veerkracht en relativeringsvermogen zag. Krielaars doet in zijn boek verslag van de reis waarmee hij Tsjechov achterna reisde, van Moskou naar Sint Petersburg en Jalta, van Perm naar Jekatarinburg, van het Siberische Tomsk naar Vladivostok. Hij spreekt arbeiders, winkeliers en boeren die moeite hebben te overleven in een archaïsche maatschappij. Ook ontmoet hij burgemeesters, oppositiepolitici, artsen en leraren die hun uiterste best doen het land te veranderen. Al met al een bewogen en weemoedig verslag van een land dat in beweging probeert te komen, maar nog altijd vastgeroest zit in een mentaliteit die in veel opzichten dateert uit de Middeleeuwen.

Het wordt vertoond in Theater Dok.H20/Huis voor de Amateurkunst, in het Havenkwartier, Scheepvaartstraat 9 en begint om 15.00 uur. Het is gratis voor leden, introducés betalen €5.

Het eerste programma in 2016 is op zondag 17 januari met Guus Kuier in het Penninckshuis aan de Brink, aanvang 15.00 uur.

Met een hartelijke groet,

Frens Westenbrink

Secretaris Deventer Literair
f.westenbrink@kpnmail.nl
Telefoon: 0570-671143