Infobulletin over twee programma’s tijdens de Boekenweek

Waarde leden van Deventer Literair, De Boekenweek vindt dit jaar plaats van zaterdag 8 tot zondag 16 maart.

In dat kader hebben we twee programma’s voor u, op zondag 9 maart en op zondag 16 maart. Op zondag 9 maart hebben we een presentatie van het literaire en poëtische talent dat zich binnen het ledenbestand van Deventer Literair schuil houdt. Er hebben zich negen gegadigden aangemeld die elk circa 10 minuten krijgen om hun talent aan u te presenteren. Daarnaast zijn er boekentafels waarop ‘onze’ schrijvers en dichters hun werk aan u tonen. Het programma speelt zich van 14.00 – 16.30 uur af in het Theater van Dok.H20/Huis voor de Amateurkunst in het Havenkwartier, Scheepvaartstraat 23. Laat u verrassen door het onvermoede literaire talent binnen onze vereniging!

De toegang voor dit programma is gratis voor iedereen, dus voor leden, introducés èn niet-leden. Een mooie gelegenheid om uw buren, kennissen, vrienden en familie kennis te laten maken met onze vereniging en haar talenten.

Op zondag 16 maart, de finaledag van de Boekenweek, hebben we een programma in de Oude Mariakerk met Jan van Aken en Mathijs Deen. Jan van Aken (1961), ooit werkzaam in de cultuursector en de automatisering en nu docent aan de Schrijversvakschool in Amsterdam, debuteerde in 2000 met de historische roman Het oog van de Basilisk . Daarna verschenen in rap tempo nog twee historische romans die zich afspelen in de Vroegmoderne Tijd, De valse Dageraad (2001) en De dwaas van Palmyra (2003). In 2005 verscheen het autobiografische getinte Het fluwelen labyrint, dat speelt in het Amsterdam van 1988. In zijn laatste, 6de historische, roman, De afvallige (2013) neemt de schrijver ons mee naar de tijd van de Romeinse keizer Julianus (313 – 361), de afvallige, die als enige Romeinse keizer na Constantijn het christelijk geloof afwees. De afvallige bereikte de longlist van de AKO Literatuurprijs 2013 en staat op de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2014. De afvallige werd in een recensie van Bert Wagendrop in de Volkskrant gewaardeerd met de maximale vijf sterren.

Wagenaar stelde daarbij: ‘Jan van Aken herhaalt wat hij in zijn bekendste roman tot dusver, De valse dageraad, ook al zo knap deed – toen tegen de achtergrond van de middeleeuwse wereld. Hij kleurt een onbekend tijdperk met huiveringwekkende gebeurtenissen en neemt je op sleeptouw door onbekende steden en landstreken’.

Jan van Aken zal worden geïnterviewd door Mathijs Deen (1962), interviewer bij het VPRO-programma OVT en schrijver van columns en romans. Zijn verhalenbundel Brutus heeft honger (2011) werd genomineerd voor de AKO-literatuurprijs. Zijn laatste boek, het veelgeprezen De wadden (2013), leverde hem de kwalificatie van ‘superieure stilist’ op door Jos Bloemkolk in Het Parool.

Voor dit programma gelden de normale toegangsregels: gratis voor leden, introducés betalen €5, niet-leden €12,50. Het programma begint om 15.00 uur. Na afloop zullen de schrijvers hun boeken voor u signeren.

Het verdere programma van 2014 behelst:

  • Zondag 13 april – professor Frits van Oostrom, Moderne Devotie.
  • Zondag 14 september – Willem Otterspeer over Biografie van W.F. Hermans.
  • Zondag 12 oktober – Monique van Paemel, Vlaams auteur.
  • Zondag 9 november – Thomas Ross, thrillerschrijver, interviewer Henk van Baalen.
  • Zondag 14 december – Toon Tellegen + Corrie van Binsbergen (gitaar) + pianist.

 

Frens Westenbrink
Secretaris Deventer Literair
f.westenbrink@kpnmail.nl
Telefoon: 0570-671143