Infobulletin over programma met Hans Renders op zondag 11 oktober

Op zondag 11 oktober geeft professor Hans Renders een lezing met als titel ‘Wat is een goede biografie’ in Sociëteit de Hereeniging, Grote Poot 2. De lezing wordt voorafgegaan door de Algemene Ledenvergadering die om 14.30 uur begint. De lezing start om 15.00 uur.
Renders is hoogleraar Geschiedenis en Theorie van de Biografie en directeur van het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast is hij redacteur van Le Temps des Médias; Quaerendo. A Quarterly Journal from the Low Countries en Zacht Lawijd – Literair Historisch tijdschrift en criticus van OVT (vpro-radio op zondagochtend), Het Parool en Vrij Nederland. Bovendien is hij voorzitter van het bestuur van de Stichting Innovatie Media en bestuurslid van Biographers International Organization.

Begin 1985 begon Renders als literair criticus voor de Brabant Pers en De Groene Amsterdammer. Hij schreef jaren voor Intermediair en was van 1988 tot 1995 medewerker van NRC Handelsblad. Ook schreef hij voor de Leeuwarder Courant, was van 1990 tot 2002 vaste criticus voor De Journalist en recenseerde van 2003 tot 2010 boeken over journalistiek, mediageschiedenis en algemene geschiedenis voor Media Facts en American Journalism History.

Renders schreef twee biografieën: in 2004 Wie weet slaag ik in de dood van Jan Campert, waarop hij promoveerde, en in 2007 Zo meen ik dat jij ook bent van Jan Hanlo. In 2000 publiceerde hij Braak over het vermaarde tijdschrift van de Vijftigers waarin o.a. Remco Campert en Lucebert publiceerden. In 2004 volgde Dat ik van binnen brand, een bloemlezing uit het dichterlijke oeuvre van Jan Campert. Datzelfde jaar verscheen Gevaarlijk Drukwerk. Een vrije uitgeverij in oorlogstijd. In 2008 schreef hij De Zeven Hoofdzonden van de Biografie. Renders is medeoprichter van de Jan Hanlo-Essayprijs.

Een biografie moet verduidelijken hoe het persoonlijke leven invloed heeft gehad op de publieke wapenfeiten van iemand. Het persoonlijke op zich is niet interessant als het niet in verband wordt gebracht met het werk; het werk is immers de reden dat een biografie geschreven wordt.

Citaat Hans Renders 2010

In de lezing zal Renders de volgende onderwerpen behandelen:

– De biografie als correctie.
– Waarom biografieën zoveel aandacht trekken.
– De geautoriseerde biografie.

Het programma is gratis voor leden, introducés betalen €5.

 

Met een hartelijke groet,

Frens Westenbrink
Secretaris Deventer Literair
f.westenbrink@kpnmail.nl
Telefoon: 0570-671143