Infobulletin over programma met Henriette Broekema en Mathijs Deen

Op zondag 15 maart wordt Henriette Broekema geïnterviewd door Mathijs Deen over haar boek Inanna, heerseres van hemel en aarde. Een en ander vindt plaats in het theater van Dok.H20/Huis voor de Amateurkunst, Scheepvaartstraat 13 in het Havenkwartier en begint om 15.00 uur.

Inanna was de godin van liefde, vruchtbaarheid en oorlog van de Sumeriërs, een volk van boeren, uitvinders van het schrift, dat 2500 jaar vóór Christus in Irak leefde. In een Sumerische mythe wordt de lijdensweg van de herder Dumuzi beschreven, de grote liefde van Inanna. Dumuzi was een sterveling die zijn schapen op de Iraakse steppen weidde. Het liefdesspel van het paar kwam de groei van het gewas en de vruchtbaarheid van het vee ten goede. Het paar werd dan ook hartstochtelijk bezongen tijdens de vele landbouwfeesten die de boeren jaarlijks vierden. Het liep echter niet goed af met Dumuzi, zoals hij in een visioen al had voorzien. Hij werd voor een schamele beloning door één van zijn beste vrienden verraden. Dumuzi werd door een bende demonen ontvoerd, meegesleurd naar de onderwereld, gegeseld en vermoord. Zijn dood werd door de vrouwen beweend maar… drie dagen na de moord herrees hij uit de dood.

De gelijkenis met het lijdensverhaal van Christus is natuurlijk evident. In de mythen van de vroege landbouwculturen  uit het Midden-Oosten stierven de geliefden van vruchtbaarheidsgodinnen in de herfst en herrezen weer met het aanbreken van de lente. De parallellen tussen herfst en dood en tussen wederopstanding en lente symboliseerden de loop der seizoenen. Een en ander suggereert dat de evangelisten de levensloop van Jezus hebben verweven met symboliek die al millennia werd gehanteerd in heidense mythen in dat gebied. Dat roept tal van vragen op met als mogelijke kernvraag: ‘Is Jezus echt opgestaan uit de dood?’ Mathijs Deen reageerde op de uitnodiging het interview te gaan doen met: ‘Prima. Kunnen we in één moeite ook het scheppingsverhaal en de zondvloed meenemen. Ook allemaal al ’s eerder verteld en opgeschreven. De Bijbelverhalen komen niet uit het niets.’     

Henriette Broekema (1955) studeerde Politieke en Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen, Nederlands Recht aan de Universiteit van Amsterdam en Assyriologie aan de Universiteit van Leiden. Momenteel is ze als juridisch adviseur aan een verzekeringsmaatschappij verbonden.

Mathijs Deen (1962) is interviewer bij het VPRO-programma OVT en schrijver van columns en romans. Zijn verhalenbundel Brutus heeft honger (2011) werd genomineerd voor de AKO-literatuurprijs. Zijn laatste boek, het veelgeprezen De wadden (2013), leverde hem de kwalificatie van ‘superieure stilist’ op door Jos Bloemkolk in Het Parool.

Het programma begint om 15.00 uur, de zaal gaat om circa 14.00 uur open. Let u erop dat de toegang tot het Havenkwartier wat bemoeilijkt kan worden door werkzaamheden aan de Mr. De Boerlaan. Wanneer transport voor u een probleem is neemt dan even contact met mij op om daar een oplossing voor te zoeken.

Met een hartelijke groet,

Frens Westenbrink

Secretaris Deventer Literair

f.westenbrink@kpnmail.nl

Telefoon: 0570-671143