Lezing en excursie Gorsselse Heide

Lezing “Gorsselse Hei, geschiedenis, flora en fauna” door Frens Westenbrink, zondag 24 juni, Cultureel centrum ’t Trefpunt, Molenweg 27 Gorssel, aanvang 11.30 uur.

Excursie over de Gorsselse Heide, zondag 24 juni, aanvang 14.00 uur, start kruising Elzerdijk/Gerrit Slagmanstraat, Joppe. Maximum aantal deelnemers 30 (aanmelding per mail vooraf noodzakelijk bij de secretaris: deventerliterair@gmail.com), duur wandeling circa 2 uur.

De Gorsselse Heide is een heideveld van 120 hectare in de buurt van Joppe. Het is een restant van een 5000 hectare groot heidegebied rond 1800. De Gorsselse heide heeft twee eeuwen lang dienst gedaan als militair oefengebied. In 2009 werd het verkocht aan IJssellandschap en sindsdien is het een natuur- en recreatiegebied. Van 2014 – 2017 is er een natuurherstelplan uitgevoerd om het terrein terug te brengen tot  zijn oorspronkelijke staat van natte heide.

Het gebied kent een rijke historie. Zo hebben er twee Koninklijke Hoogheden ooit militaire parades afgenomen en is de Gorsselse Heide een keer verhuisd. Er is twee eeuwen lang militair geoefend, door de Huzaren van Boreel te paard en, in de tweede helft van de vorige eeuw, door  o.a. menig dienstplichtige Deventenaar met mitrailleur en handgranaat. Tegenwoordig is het een prachtig natuurgebied met een grote rijkdom aan flora en fauna. De Vereniging Deventer Literair geeft u de kans nader kennis te maken met dit boeiende gebied. De lezing zal gaan over de geschiedenis en over de flora en fauna, gelardeerd met veel natuuropnames. De excursie zal worden geleid door Frens Westenbrink en Jacques Duivenvoorden, de rentmeester van het gebied.

Aanvang: 11.30 uur, locatie: ’t Trefpunt, Molenweg 27, Gorssel.

Gratis toegang voor leden, €5,- voor introducés, Bibliotheekleden€7,50, niet-leden €12,50.

Aanvang excursie 14.00 uur, hoek Elzerdijk/ Gerrit Slagmanstraat, Joppe.

Deelname aan de excursie kost €2,-