Lezing Esther Gerritsen en Algemene ledenvergadering

Foto: Paulina Szafranska

Zondag 19 mei is het weer tijd voor onze jaarlijkse Algemene ledenvergadering. Voor mensen die daar bij willen zijn, is de aanvangstijd deze middag om 14.15 uur. Komt u uitsluitend voor de lezing van schrijfster Esther Gerritsen, dan kunt u om 14.45 uur de Oude Mariakerk betreden. De lezing van Esther begint om 15 uur precies.

Esther Gerritsen (1972, Gendt) volgde een opleiding Dramaschrijven en  Literaire vorming aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

In 1997 debuteerde ze met toneelscènes: “Is dat een kapstok?”. Daarna publiceerde uitgeverij De Geus in 2000 haar eerste verhalenbundel: “Bevoorrecht bewustzijn”.

Sindsdien verschenen er 7 romans:Tussen Een Persoon”, “Normale dagen”, “De kleine miezerige god”, “Superduif”, “Dorst”, “Roxy” en “De Trooster” .

Ook schrijft Esther Gerritsen wekelijks colums in de VPRO-gids en in de Volkskrant. Daar van verschenen 2 bundels.

De novelle “Broer” schreef ze op uitnodiging van de CPNB om als geschenk te dienen in de Boekenweek  2016.

Voor de films “Nena” en “Dorst” schreef Esther Gerritsen het scenario.

Haar schrijfstijl wordt gekenmerkt door snelle, vaak humoristische dialogen; de hoofdpersonen komen in ontregelende situaties terecht, wat vervreemding oproept.

Foto: Paulina Szafranska

Esther Gerritsen groeide op in een katholiek gezin. Maar zoals zoveel pubers, keerde ze zich af van de kerk. Toen haar broer overleed aan darmkanker, kwam er een kentering in haar afkeer. Ze is op zoek gegaan naar wat geloof voor haar zou kunnen zijn.

“Geloof zou een leidraad moeten zijn en troost moeten kunnen bieden, en het zou je ook het gevoel moeten geven dat zelf niet zo belangrijk bent”. (televisie-interview EO 2-4-2017)

Wilt u het interview de Tien geboden uit Trouw met Esther Gerritsen lezen, klik dan hier. 

Het laatste boek “De Trooster “ 2018, heeft als plaats van handeling een klooster, waar een gevallen politicus, Henri Loman, wordt achtervolgd door een #MeToo-achtig schandaal en troost en bezinning zoekt. Hij zoekt vriendschap bij de streng gelovige conciërge Jacob, een man die de dingen in het klooster repareert en van zichzelf denkt dat hij geen vrienden nodig heeft. Juist de terughoudendheid van Jacob intrigeert Henri. Jacob raakt op zijn beurt onder de indruk van de aandacht die Henri hem geeft. “Uiteindelijk geeft hij zich toch daar aan over. Alsof hij niet wist dat hij het verlangen had naar vriendschap, totdat het hem werd aangeboden.” De vraag in de roman is niet alleen wat troost is, maar ook wie nu wie troost.

U bent van harte welkom bij de Algemene Ledenvergadering om 14.15 uur. De vergadering duurt niet langer dan een half uur.

Komt u alleen voor de lezing, dan kunt u 14.45 uur binnenkomen.

De lezing begint om 15.00 uur in de Oude Mariakerk te Deventer.

Leden hebben vrije entree, introducés betalen €5,-, bibliotheekleden €7,50, niet-leden € 12,50