Lize Spit praat middag moeiteloos vol

Deventer Literair heeft op zondag 19 maart Lize Spit te gast gehad. De Vlaamse schrijfster  was er om te praten over haar succesboek Het Smelt.

Het best verkochte boek van België (2016), prijzen winnen, genomineerd zijn voor nog meer prijzen. Je kunt slechter debuteren. Toch is de start van Het Smelt  in Nederland vorig jaar aarzelend geweest en begint de verkoop van het boek pas nu  op gang te komen. “Er is nog ruimte voor verbetering” constateert Spit als slechts tien mensen de vinger op steken bij de vraag wie het boek heeft gelezen.

Spit verontschuldigt zich aanvankelijk nog over de setting van deze middag. Ze is gewend om met een interviewer te werken. Maar ondanks de inhoud van het boek, soms wat zware kost, babbelt de Vlaamse er vrolijk op los. Stil vallen doet het nooit.

Het Smelt gaat over ontluikende seksualiteit, over wraak. En dit alles in een klein Vlaams dorpje. Spit worstelde behoorlijk met de opzet. Hoe te voorkomen dat het erg autobiografisch werd? Ze koos er uiteindelijk voor om dicht bij zichzelf te blijven, met dien verstande dat ze vragen over het autobiografische karakter of suggesties in die richting zoveel mogelijk uit de weg gaat.

Het kleine kantoortje in de buurt van het Brusselse vliegveld Zaventem heeft uiteindelijk een “dik en donker” boek opgeleverd. En het werd uitgegeven bij Das Mag. Ze kon het boek pas loslaten toen ze op kerstavond 2015 de eerste gedrukte exemplaren in huis kreeg. Spit noemt het zelf “de begrafenis van Het Smelt”. Ze zal zich nu langzamerhand gaan richten op haar volgende boek. De logica zelve lijkt ons.

(Tekst: Gerco Grevers, foto's: © Herman Riphagen)