Middag met Laura Starink boeit tot einde

Een bomvolle Oude Mariakerk heeft zondag genoten van een middag met Laura Starink. Starink, die geïnterviewd werd door Ivan Borgsteijn, had voor veel toehoorders nog wel een uur door mogen gaan. Maar de discipline in onze vereniging schrijft nou eenmaal voor dat de middag om vijf uur eindigt.

In Duitse wortels (2013) gaat Starink op zoek naar de familiegeschiedenis van haar Duitse moeder. Zij groeide op in Silezië dat eeuwenlang bij Duitsland hoorde, maar dat na 1945 Pools grondgebied is geworden. Starink vertelt over haar opa in Katowice, die door het regime op het matje werd geroepen. En over het Rode Leger dat moordend en verkrachtend  naar Berlijn trok. Maar ook plaatsen als Gleiwitz, Salzburg en Auschwitz passeren de revue.  Dus ook nog een klein lesje  aardrijkskunde op deze zondagmiddag.

In de schaduw van de grote broer (2015) sluit aan bij de actualiteit. De problemen in Oekraïne en de Russische inmenging daarbij. Oekraïne was altijd een bufferstaat tussen oost en west. Starink schetst de ingewikkelde situatie van het land dat van oudsher moest kiezen tussen twee grote vijanden: Duitsland en Rusland. Een lastig vraagstuk waarbij loyaliteit, bedreiging en repressie elkaar afwisselden. Nu Amerika isolationistische tendensen vertoont, dreigt Oekraïne opnieuw het kind van de rekening te worden. Moeilijkheid daarbij is dat The Donald “alleen met een fles sterke drank op nog te begrijpen is.”

Na de pauze werden er nog vele vragen op Starink afgevuurd. Maar de tijd was tekort. Wie echt door wil lezen  over de situatie in Oost-Europa kan het beste naar  www.raamoprusland.nl gaan. Starink en vele anderen gaan hier verder in op deze ​materie.

 (Tekst: Gerco Grevers, foto's: © Herman Riphagen)