Roxane van Iperen: luiken openden de weg naar fascinerend boek

Het was een plek waar het joodse leven verborgen had moeten blijven, maar uitgerekend onder haar eigen bureaustoel opende zich het luik naar een meeslepende familiegeschiedenis. “Jij geeft ons de stem van onze moeder terug”, zei een van de kinderen van de zussen Janny en Lien Brilleslijper.

Deventer Literair heeft zondag 16 mei Roxane van Iperen te gast gehad. In een fraai huis in het hartje van de binnenstad hield ze een fascinerende lezing. Dat we haar vroegen om te komen was natuurlijk niet zomaar.

In november 2018 verscheen  haar boek ’t Hooge Nest. Tóch nog, want de schrijfster durfde lange tijd niet op publicatie te rekenen. Daarna werd het boek verkocht, verkocht en nog eens verkocht. En het verkoopt nog steeds. Het boek verhaalt over een Joodse onderduikerskolonie in een huis in ’t Gooi, aan de weg tussen Naarden en Huizen. Het is  het huis waar de schrijfster nu zelf woont en waar ze te midden van de verbouwing de luiken vond met de ondergrondse ruimte.

Het boek is natuurlijk een familiegeschiedenis, maar Van Iperen laat ook de verschillende stadia zien van het joodse leven in de oorlogsjaren. Aanvankelijk was er nog hoop op een goede afloop bij veel Joden, maar geleidelijk aan wordt alles steeds moeilijker. Het is een beklemmend gevoel en het is alsof de lezer een strop om de hals geworpen krijgt. Maar tóch blijf je lezen. Over die fatale zomerdag in 1944 en over Auschwitz en Bergen Belsen.

De beide zussen zullen uiteindelijk terugkeren in Nederland. Zwaar ondervoed en verzwakt. Dat geldt niet voor Anne en Margot Frank van wie ze het overlijden van dichtbij meemaken. Daarom is dit boek ook een geweldige aanrader voor degenen die al wel Het Achterhuis lazen, maar niet weten hoe het precies verder gegaan is met Anne Frank.

Deventer Literair gaat verder in het najaar, zoals het er nu uit ziet met fysieke bijeenkomsten. We wensen u allen een gevaccineerde zomer toe!

Gerco Grevers