Terrasstoelen bieden uitkomst bij Murat Isik

Zijn literaire ster rijst snel en dat hebben we geweten. De toeloop bij Murat Isik was zo groot dat de terrasstoelen van de binnenplaats uitkomst moesten bieden.

Deventer Literair heeft zondagmiddag op stevige wijze het literaire najaar geopend. Het was indian summer, een zondag met een weertype dat je voor iedere zondag in het najaar zou wensen. Maar de literatuurliefhebber uit Deventer en omstreken liet zich niet van de wijs brengen en zette koers richting de Oude Mariakerk.

Zijn oeuvre mag dan nog niet heel groot zijn, Isik heeft al een ‘Libris’ op zak. Isik kwam op jonge leeftijd in Nederland wonen, maar de onderwerpen waarover hij tot nu toe schreef worden bepaald door zijn Zaza-afkomst. De Zaza-bevolking heeft Iraanse wortels, maar leeft binnen de landsgrenzen van Turkije.

Het prijswinnende Wees onzichtbaar verhaalt van een jongen die opgroeit in de Bijlmer, dat in z’n bestaan veranderde van idealistische, dure wijk naar probleemwijk. Hoewel de neiging aanwezig is om bij dit alles aan een autobiografie te denken, stelt hij met nadruk dat dit niet zo is. Het boekenweekessay over zijn moeder is natuurlijk wel waarheidsgetrouw. Ook dat is zeer goed ontvangen.

Veelzeggend: na de pauze zien schrijver Isik en interviewer Jan Praastink Wessels dat vrijwel alle stoelen nog bezet zijn. “Ik wil mensen raken met mijn werk” stelt Isik nog eens ten overvloede. We zijn dan ook benieuwd naar zijn toekomstige boeken.

Gerco Grevers

Die man met de camera, die steeds rond schuifelt op onze middagen, dat is Herman Riphagen. Hij tekent ook nu weer voor de foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *