Terugblik Janneke van der Veer

 

Op deze zondag 14 april, hadden 60 mensen zich naar het centrum geworsteld, tussen de menigte fanatieke deelnemers van de IJsselloop door. De lezing was het waard!

Janneke van der Veer had ervaring opgedaan met het schrijven van een biografie, toen ze samen met Joke Linders de biografie schreef over Han G. Hoekstra. Dat zoeken naar informatie en het voeren van gesprekken met familieleden beviel haar erg goed. Daarom begon ze, alleen, aan een volgende biografie, over Diet Kramer (1907-1965). Een populaire schrijfster in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw, die jonge mensen nu niet meer kennen. Janneke promoveerde vorig jaar op deze biografie.

Diet was een serieuze vrouw, die er hoge ethische normen op na hield en die de lat hoog legde voor zichzelf. Ze twijfelde eraan of ze wel goed genoeg was. Die twijfel bestond op alle fronten: over haar moederschap over haar schrijverschap. Ze schreef al jong twee romans, ze was pas 21 jaar. Daarna volgden vele jeugdboeken, die regelmatig herdrukt werden tot in de jaren 60.

Janneke van der Veer sprak met verschillende familieleden, waardoor ze een vrijwel compleet beeld kon schetsen van de vrouw achter de schrijfster. Die bleek namelijk helemaal niet zo’n toegewijde moeder te zijn geweest, maar een afwezige moeder. Haar geestelijke gesteldheid ging snel achteruit, nadat ze vanuit Indië teug was gekomen met haar kinderen, haar man was in een interneringskamp omgekomen. Ze raakte verslaafd aan kalmeringsmiddelen en gaf daar veel geld aan uit. Ze werd opgenomen in een psychiatrische inrichting, waar ze in 1965 overleed.

Na de pauze werden er nog verschillende interessante vragen gesteld. Maarten Koeman liep met de microfoon heen en weer om iedereen te gelegenheid te geven om de vragen goed te kunnen horen.  Tot slot bedankte Leo Folgering  Janneke van der Veer hartelijk voor de  interessante kijk op het leven van deze schrijfster.

De volgende lezing wordt gehouden door Esther Gerritsen op zondag 19 mei in de Oude Mariakerk.

Margot Jager

De foto’s zijn gemaakt door Herman Riphagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *