Terugblik De Kapellekensbaan: de zeggingskracht van een boek verfilmd

Voortdenderende treinen, met graffiti besmeurde fietstunnels , vervallen fabrieksterreinen en fraaie stukjes ontluikende natuur. Deventer Literair kreeg zondag de film Langs de Kapellekensbaan te zien. Naar het (bijna) gelijknamige boek van de Vlaamse schrijver Louis Paul Boon. Het was de verfilming van een complex boek van een schrijver die, in zijn eigen woorden, ‘de Vlaamse roman uit zijn voegen heeft gelicht.’

Hier en daar moest er op zondag 21 januari met wat stoelen geschoven worden in de Sociëteit de Hereeniging. Want pilaren stonden soms in de weg. Maar de talrijke bezoekers kregen na de inleiding van regisseur André Schreuders een mooie indringende film te zien over de weg tussen Aalst en Erembodegem. Een slecht onderhouden weg, zoals dat nou eenmaal gaat in Vlaanderen. Vol met het katholieke leven bovendien. Schreuders stelt het nog scherper vanmiddag: dit boek heeft hem tot regisseren aangezet.

Gezien ons programma duurde de film net iets te lang: tijd voor vragen stellen was er niet meer. Dat was jammer. Maar de bezoeker die met een hoofd vol vragen is weggegaan, moet zich maar even op een andere wijze verder oriënteren.

Gerco Grevers

Dank voor de foto’s. Foto 1, 2, 3, 4 en 8 zijn gemaakt door Anno Galema. De andere foto’s zijn van Davida.