Terugblik Suzanna Jansen

Gast spreker is journalist/schrijver/auteur: Suzanna Jansen. Zij was uitgenodigd door VDL (Vereniging Deventer Literair) om op zondagmiddag 16 september 2018 om een interessante en prachtige lezing te geven bij de GROOTSTE Literaire Vereniging van Nederland die gevestigd is in de Hanzestad Deventer.

Wat meer over de schrijfster: Suzanna Jansen werd in 2008 bekend met haar boek “Het Pauperparadijs”. Haar laatst verschenen boek (okt. 2017): “Ondanks de zwaartekracht”, was nog meer aanleiding om haar uit te nodigen om over haar schrijverschap te komen spreken. Zij is, na een korte kennismaking met ballet, overgestapt op de studie communicatie. In de jaren negentig heeft Suzanna Jansen in Moskou gewoond, waar ze meewerkte aan de oprichting van het uitgeefconcern Independent Media, van Annemarie van Gaal en Derk Sauer.

Daarna heeft ze voor VPRO en VRT in Rusland research gedaan voor documentaires; was ze correspondent van het Belgische dagblad De Morgen en schreef ze voor NRC, HP/De Tijd en Opzij. Terug in Nederland schrijft ze reportages voor Trouw en Intermediair. Het Pauperparadijs. Een opmerkelijke herinnering van haar grootmoeder over een misgelopen erfenis en een voorname afkomst, doet Suzanna Jansen besluiten om haar eigen familiegeschiedenis onder de loep te nemen. Daarbij stuit ze op het bijzondere experiment en het onbekende verhaal over de heropvoedingskoloniën van de Maatschappij van Weldadigheid in Veenhuizen. Wat een artikel moest worden, groeide uit tot een indrukwekkende roman: Het Pauperparadijs. Het is zo’n interessant boek geworden over een vrij onbekende episode in begin 19de eeuw, dat er voor het grote lezerspubliek excursies naar Veenhuizen georganiseerd zijn en nog steeds worden. Theatermaker Tom de Ket heeft het verhaal samen met Suzanna Jansen bewerkt tot een theaterspektakel, dat eerst twee zomers in Veenhuizen is opgevoerd, maar op 8 juli 2018 in première ging in Carré. Ondanks de zwaartekracht, de titel van het laatste boek, had Suzanna Jansen eigenlijk helemaal niet willen schrijven. Ze had het bij Het Pauperparadijs willen laten. Haar leven heeft een andere wending genomen, zij is een theateropleiding gaan doen en wilde zich in die richting verder ontwikkelen. Maar een droom bleef in haar hoofd spoken. In haar jeugd liep ze vaak langs de etalage van de dansschool van Steffa Wine. Daar zag ze een klein beeldje van een ballerina staan, wat haar deed verlangen om ook ballerina te worden. In haar nieuwe boek reconstrueert ze de levens van Steffa Wine, schippersdochter die tegen de klippen op danseres wordt, en Cornelis van Eesteren, aannemerszoon die architect wordt (o.a.de wijk Slotermeer). De derde verhaallijn gaat over Suzanna’s eigen dansdroom, die in duigen valt. De grote vraag die in dit boek wordt gesteld is: Wat gebeurt er als je je dromen najaagt? En wat gebeurt er als je dat niet doet?

Tekst en foto’s: Herman Riphagen