Zaal is VOL bij Marieke Lucas Rijneveld

Het gebeurde acht jaar geleden voor het eerst bij Douwe Draaisma en nu kunnen we daar Marieke Lucas Rijneveld bij zetten: door de massale toeloop hing er op de buitendeur een papiertje met de tekst VOL. Uiteindelijk werd door het openklappen van de binnendeuren de zaak in den minne geschikt. Enkele toehoorders keken mee vanuit de centrale ruimte.

Marieke Lucas Rijneveld in Sociëteit de Hereeniging, het was dus niet aan dovemans oren besteed. Met Deventer antiquaar Jan Praastink Wessels als interviewer ging het deze middag vooral over haar boek ‘De avond is ongemak’. Een boek waarin nogal wat thema’s voorbij komen: geloof, dood, seksualiteit, intimiteit, angst. “Geen vrolijk boek”, concludeert  de interviewer. “Maar er zit ook humor in,” riposteert de schrijver (m/v). En heel veel metaforen. “In de eerste plaats blijf ik toch een dichter.”

Marieke Lucas is een bekende persoonlijkheid geworden door haar tv-optredens. Geboren als vrouw, maar zich voelend als man. Ze ziet Jan Wolkers als voorbeeld, maar dan wel met een significant verschil. Ze zet zich niet af tegen de Bijbel .“Ik voel me geen afvallige” zegt ze “Bovendien is de Bijbel een inspiratiebron met al die symboliek.”

In familiekring werd het boek in elk geval niet enthousiast ontvangen, omdat er voortdurend de verdenking is van autobiografische elementen. “Mijn ouders hebben het boek niet gelezen” zegt ze “Ze zijn geschrokken van alle interviews.” Haar broer deed dat wel “Maar die was er ook niet gelukkig mee.”

Rijneveld gaat zich nu richten op een roman met een jongen als hoofdpersoon. Maar vanaf nu zal de druk van de bekendheid een rol gaan spelen. “De lat is hoger gelegd” zegt ze. Wij wensen haar uiteraard veel succes en hopen haar nog eens in Deventer te verwelkomen.

Gerco Grevers

Herman Riphagen was wederom verantwoordelijk voor het betere fotowerk.