Alexander Münninghoff vertelt onwaarschijnlijk levensverhaal

Een familiegeschiedenis van drie generaties die zich uitstrekt over vijf landen. Dit alles met het Europa van de 20e eeuw als  aangrijpend decor. Alexander Münninghoff  (71) beschreef het  en zag gaandeweg dat zijn boek een bestseller werd.

Een bomvolle Oude Mariakerk in Deventer luistert zondagmiddag 20 maart ademloos naar de vertelling van Alexander Münninghoff. Münninghoff, geboren in het Poolse Poznan, schetst in grote lijnen de geschiedenis van zijn familie. Een zeer vermogende familie die uiteindelijk van Letland vlucht naar Nederland en daarbij alles achterlaat. Over zijn vader die in de oorlog voor de Waffen-SS aan het Oostfront vocht, een geheim dat hij lang angstvallig verborgen hield. En na de oorlog  was er zijn ontvoering door zijn vader die hem daarmee wegnam en vervreemdde van zijn moeder. Dit alles maakt van De Stamhouder een zeer lezenswaardig boek dat inmiddels door velen gewaardeerd wordt.

Het woord ‘stamhouder’ is geleidelijk aan in onbruik geraakt. Over de betekenis verschillen de meningen: oudste zoon of gewoon een willekeurige mannelijke nakomeling die de familienaam doorgeeft aan zijn eigen kinderen. Münninghoff zal er niet mee zitten, want het boek is buitengewoon succesvol. Een succes dat hemzelf totaal heeft verrast, zo laat hij in Deventer weten.

Gerco Grevers

Door de foto’s van Herman Riphagen komt deze middag weer even tot leven.