Auke Hulst: over Denemarken en Amerika

Zondag 20 september was het Indian Summer, zoals Indian Summer ooit bedoeld moet zijn geweest: een streling voor de geest, een streling voor het lichaam. De verleiding om buiten te verpozen school overal. Doch de leden van Deventer Literair wisten waar hun doel lag deze zondagmiddag: schrijver Auke Hulst was te gast te midden van de muren van de sfeervolle Oude Mariakerk.

Na zeven maanden corona heeft Deventer Literair de deuren weer eens open gezet. Natuurlijk, in een andere vorm, want de 65 aanwezigen hadden allen een felbegeerde reservering op zak. Het is een nieuw soort realiteit waar we het voorlopig mee zullen moeten doen. Wel geregeld vanmiddag: een livestream voor de thuisblijvers.

Te gast was Auke Hulst. Dat betekent niet alleen schrijven, maar ook zingen. Hulst vertelde, las voor en zong deze middag. Hulst is afkomstig uit het Groningse gehucht Denemarken, volgens Wiki: een zevental boerderijen, wat arbeidershuisjes en een villa. Maar de schrijver heeft het deze middag vooral over Motel Songs, zijn muzikale reisboek over Amerika.

De reis naar Amerika die Hulst (1975) maakte moest er eens komen. Als kind van zijn generatie is hij natuurlijk sterk beïnvloed door de Amerikaanse cultuur. Bij hem nog eens versterkt door zijn voorliefde voor science fiction en Amerika is daar nu eenmaal een belangrijke producent van. Zijn toenmalige vriendin zag echter niets in een dergelijke reis, maar toen zij de relatie verbrak lag de weg open. Het resultaat heeft Deventer Literair deze middag mogen horen in meerdere opzichten. Wie nu zelf ook geïnspireerd is door Amerika, die heeft even pech. De boel zit daar nog op slot. Corona zet ons hier de voet dwars.

Gerco Grevers

De foto’s zijn wederom afkomstig van onze onvermoeibare huisfotograaf Herman Riphagen. Dank aan Jan en Ellen die de catering verzorgden vanmiddag. Dank aan Tijhuis audiovisuele producties dat de livestream mogelijk maakte.