Deventer Literair geniet van Peter-Paul de Baar

Deventer Literair is goed van start gegaan in het nieuwe literaire jaar. Spreker Peter-Paul de Baar zorgde voor een leuke en gezellige middag in theater Mimik. Onderwerp van gesprek was zijn biografie over Theo Thijssen. De Baar werd daarbij geïnterviewd door Jan Praastink Wessels.

Peter-Paul de Baar schreef een biografie over ‘de grote man met de grote snor.’ De schrijver ging hierbij niet over een nacht ijs. Uiteindelijk zou hij er 33 jaar mee bezig zijn. Reden te meer om hem eens uit te nodigen.

Schrijver, schoolmeester en socialist, luidt de ondertitel van het boek. Theo Thijssen groeide op in een arm milieu waar doorleren niet vanzelfsprekend was. Maar zijn leven nam op 15-jarige leeftijd een bijzondere wending, toen hij er in slaagde om het zware toelatingsexamen voor de Rijkskweekschool met succes af te ronden.

In de decennia die daarop volgden zou het land nog van hem horen.  Hij hield voordrachten, sprak voor de Vara radio en hij kwam in de Tweede Kamer. Maar natuurlijk schreef hij ook boeken, waarvan Kees de jongen en De gelukkige klas misschien wel de bekendste zijn.

“Het is jammer dat zijn stemgeluid niet bewaard is gebleven” zegt De Baar. “Natuurlijk hoopte ik ook nog ergens een dagboek van Thijssen te vinden.” Daarbij had hij wel de mogelijkheid om in de beginjaren van zijn project nog mensen te spreken die Thijssen hadden gekend.

Nu, anno 2024, is Thijssen nog niet vergeten. Zo nu en dan wordt er nog naar hem verwezen. En dat er nu een dikke biografie is, dat helpt natuurlijk ook een handje.

Op 18 februari gaan we verder. Dan zal Sasha Bronwasser onze gast zijn. Allemaal tot ziens!

Gerco Grevers

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *