Els Beerten schrijft ook voor grote mensen  

 

Deventer Literair heeft op zondag 19 november genoten van een levendige middag met Els Beerten. Ze vertelde op een warme, betrokken manier over haar leven en haar boeken.

Met Els Beerten hadden we opnieuw een Vlaming over de vloer.  Net als Tom Lanoye staat ook Beerten alleen op het podium. Geen interviewer, maar slechts een tafel, met daarop haar laatste vier boeken. Af en toe zal ze deze middag naar de tafel lopen om even een boek omhoog te houden.

Beerten debuteerde in 1987 en heeft vooral de naam kinderboekenschrijfster te zijn. Dat beeld wil ze deze middag toch even corrigeren. ‘Mensen, ik schrijf ook voor ú’. Ze stelt het met grote nadruk, meteen al, aan het begin van de middag.

Op deze middag in theater Mimik vertelt ze over haar jeugd. “Ik had altijd het gevoel dat er iets mis met mij was.” Maar gelukkig: “Ik mocht lezen, schrijven en studeren.” En ze wou schrijver worden. “Toen ik schrijvers leerde kennen zag ik dat het gewone mensen waren en daar kreeg ik ook aanmoedigingen om het als schrijver te proberen.”

Over het schrijfproces: “Ik werk niet gestructureerd of met schema’s. Ik wil ruimte blijven geven aan invallen. Dan blijft het schrijven spannend.”

En over het leven: “Ik ontmoet graag andere mensen. Want uiteindelijk heeft iedereen een boek geschreven over z’n leven. Niemand is perfect en dat geeft ook de kans om mensen te leren kennen.”

Beerten is een spraakwaterval. Interrupties door een interviewer waren dus ook helemaal niet nodig. In de loop van de  middag wijst ze nog eens met twee handen naar haar hoofd. “Hoort u de chaos in mijn hoofd? Ik probeer dat allemaal in mijn boek te krijgen.”

En zo kregen de bezoekers in Deventer een mooi beeld van Els Beerten en haar werk.

Ons literaire jaar kruipt naar het einde, maar in december hopen we u nog een keer te zien. Te gast zal dan zijn vertaler Jan Kuijper. Tot dan!

Gerco Grevers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *