Deventer Literair heeft zondag 16 maart Gilles van der Loo (Breda, 1973) te gast gehad. Van der Loo vertelde o.m. over zijn roman Dorian en over het boek dat hij samen met een Oekraïense soldaat schreef.
Nadat de schrijver met enige vertraging was gearriveerd (het adres van Mimik is niet hetzelfde als dat van de secretaris) las Van der Loo voor over zijn werk en schrijverschap. Maar vooral over café Dorian dat gaat over verwerken van pijn en het loslaten van dromen.
Het duurde even voordat Van der Loo ging schrijven. Bij hemzelf ontstond de vonk voor het schrijven al in de studietijd, maar het bleef bij een waakvlammetje. Van der Loo bleef nog jarenlang werkzaam in de horeca, waar hij met plezier z’n ding deed. Totdat hij in 2010 debuteerde met een kort verhaal (Palermo).
Dorian is fictie. En over fictie schrijven zegt hij: dat is bereidwillige opschorting van je kritische blik. Dorian is fictie die ingrijpt in de realiteit. Ik schrijf om de afstand te dichten.
Van der Loo stipt ook nog andere zaken aan voor de pauze. Belangrijk vind hij dat jongeren lezen, daardoor wordt het empathisch vermogen vergroot. Inderdaad niet onbelangrijk.
Bijzonder is het boek dat hij vorig jaar samen schreef met zijn vriend Andrii Kobaliia. Hij leerde hem kennen tijdens een barbecue in de Amsterdamse Jordaan. Voor het boek “Mens blijven aan het front”, waarin de strijd beschreven staat van Kobaliia voor een vrij Oekraïne, werd er twee keer per week gevideobeld. Rechtstreeks vanaf alle mogelijk gruwelijke plekken aan het front.
Volgende maand gaan we verder met Annelies Verbeke. 27 april kunt u alvast noteren. Allemaal tot dan!
Gerco Grevers
Met dank aan Margot voor de foto’s.