Infobulletin over jubileumprogramma met Elsbeth Etty en Frank Deiman, thema Willem Wilmink

Op zondag 20 september vieren we ons 10-jarig bestaan met een programma rond Willem Wilmink in de Oude Mariakerk, Nieuwe Markt 35. Elsbeth Etty, de biograaf van Wilmink, geeft een lezing. Frank Deiman, die de laatste jaren van Wilminks leven op muzikaal gebied met hem samenwerkte, brengt een liedjesprogramma.

Op woensdag 21 september 2005 was de oprichtingsvergadering van de vereniging in café De Zaak aan het Grote Kerkhof, Jan Eeftink was de initiatiefnemer. Op donderdag 29 september was de officiële aftrap met een literaire avond in de Waag. Op zondag 29 januari 2006 was de eerste literaire bijeenkomst in de Oude Mariakerk met Jan Siebelink over zijn bestseller Knielen op een bed van violen. Dat was meteen een ongekend succes met ruim 200 bezoekers. Een droomstart, wat de vereniging veel publiciteit èn .. een groot ledenbestand opleverde. Tien jaar later zijn 72 schrijvers uit Nederland en Vlaanderen de podia van Deventer Literair gepasseerd.

Het programma is ingericht rond Willem Wilmink, het grote literaire talent uit ‘onze regio’, die op 2 augustus 2003 overleed.

Elsbeth Etty zal inzicht geven in de routebeschrijving van de biografie van Wilmink waaraan ze momenteel werkt. Zijn psychische tekort (onvolwassen gebleven, eeuwig heimwee naar de onschuld van het Paradijs, moeilijk kunnen functioneren in de harde echte wereld) was daarbij zijn literaire kapitaal. Etty zal laten zien hoe Wilmink, juist dankzij zijn ‘beperkingen’, kon uitgroeien tot een groot schrijver.

Frank Deiman brengt met zijn ensemble het programma Diet zingt Willem Wilmink. Daarbij zingt Diet Gerritsen, naast bekende liedjes, veel nieuwe muziek op teksten van Wilmink. Zo willen ze aantonen dat de teksten van Wilmink nog steeds springlevend, actueel en aansprekend zijn. Het wordt een vrolijk, weemoedig en muzikaal afwisselend optreden waarin het publiek zich ook mag laten horen! Het ensemble bestaat uit Diet Gerritsen, zang, Miriam Kroeze, cello, Ruud Ouwehand, composities en contrabas en Frank Deiman, composities, piano en accordeon.

Elsbeth Etty (1951) is literair criticus, columniste, schrijfster en bijzonder hoogleraar Literaire kritiek aan de VU. Ze promoveerde in 1996 cum laude aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over het leven van Henriëtte Roland Holst. De dissertatie werd bekroond met de Gouden Uil en de Busken Huetprijs en werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.

Frank Deiman (1958) is componist, pianist en dirigent. Hij reisde tien jaar met Wilmink langs de Nederlandse podia. Hij schreef met Wilmink de volksmusical De Pathmos prinses en de kinderopera Meralda dat door het hele land werd opgevoerd. Deiman was eerder dirigent van het Toonkunstkoor Euterpe in Deventer en leidt nu de Bachbeweging Twente. Hij treedt regelmatig op als pianist in cabaretvoorstellingen en schrijft muziek voor koor en muziektheater.

Het jubileumprogramma wordt om 15.00 uur geopend door de voorzitter en wordt afgesloten met een receptie. De zaal gaat om 14.00 uur open.
Als gebruikelijk is de entree gratis voor leden, betalen introducés €5 en niet-leden €12,50.

Met een hartelijke groet,

Frens Westenbrink
Secretaris Deventer Literair
f.westenbrink@kpnmail.nl
Telefoon: 0570-671143