Infobulletin over programma met Atte Jongstra

Recensenten bepalen voor een groot deel mening en koopgedrag van ‘de literatuurliefhebber’. Op basis van de recensies in Volkskrant en NRC spoedt de gemiddelde lezer zich in het weekend naar de boekhandel om, uitsluitend, de door de recensenten aangeprezen literatuur aan te schaffen. De minder beoordeelde boekwerken kunnen worden verramsjt (stelling volledig voor rekening secretaris Deventer Literair).
Hoe het ook zij, recensenten hebben een invloedrijke rol in de wereld van de literatuur en bepalen in belangrijke mate naam en faam van schrijvers. Dat roept de vraag op:

‘Wat is een goede recensie/recensent’?

Op zondag 15 november geeft Atte Jongstra, recensent van het NRC, daar een lezing over in het Penninckshuis aan de Brink.

Atte Jongstra (1956) is, naast recensent, schrijver en essayist. Hij studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. In 1985 debuteerde hij met De Multatulianen. Jongstra is veel gelauwerd: in 1990 met de Geertjan Lubberhuizenprijs voor De psychologie van de zwavel, in 1996 met de Jan Greshoffprijs voor Familieportret en in 2009 met de Max Pam Award voor Klinkende ikken.

In 2007 publiceerde hij de roman De avonturen van Henri II Fix, gedestilleerd uit een drietal op een veiling aangeschafte kisten vol manuscripten en documenten van deze 18e-eeuwse levenskunstenaar en encyclopedist uit Zwolle. Zijn tot nu toe laatste boek Worst verscheen in 2014 en beschrijft hoe hij zijn leven weer op poten kreeg na het stranden van zijn huwelijk.

Atte Jongstra is incidenteel actief als beeldend kunstenaar. Zo nam hij in 1999 deel aan het groepsproject In verbelinge, georganiseerd door de Stichting Kunst Openbare Ruimte (SKOR) in de gemeente Oost-Stellingwerf (Fr.). Dit resulteerde in een ‘grensmonument’ te Nijberkopersluis.

Het programma begint om 15.00 uur en is gratis voor leden, introducés betalen €5.

Het laatste programma in 2015 is op zondag 13 december met Michel Krielaars en zijn muzikale programma Het brilletje van Tsjechov. Een en ander zal zich afspelen in Theater Dok.H20/Huis voor de Amateurkunst, in het Havenkwartier.

Met een hartelijke groet,

Frens Westenbrink
Secretaris Deventer Literair
f.westenbrink@kpnmail.nl
Telefoon: 0570-671143