Veelzijdige Bart Moeyaert te gast op 19 december

© foto: Susanne Kronholm

De eerste stappen op het schrijverspad zette Bart Moeyaert door voor alle gezinsleden Moeyaert, hij heeft 7 broers, een huiskrant uit te geven. Hij was nog klein en had net leren lezen en schrijven. De wereld ging voor hem open.

Schrijver
Bart Moeyaert deed eerst een opleiding kunsthumaniora en studeerde daarna Duits, Nederlands en geschiedenis aan de lerarenopleiding in Brussel. Toch ging hij niet voor de klas staan, maar recenseerde voor tijdschrift Flair kinderboeken en vertaalde artikelen. Hij werkte daarna als corrector en later als redacteur voor uitgeverij Averbode.

Intussen debuteerde Bart Moeyaert in 1983 op 19-jarige leeftijd met het autobiografische boek Duet met valse noten. Dit boek won de prijs voor het beste boek van de Kinder- en Jeugdjury. De vertaalrechten werden verkocht aan vele landen; er ontstond een toneelstuk van en er werd een musical gemaakt. Daarna verschenen er regelmatig jeugdboeken; één van de laatste boeken verscheen in 2018 Tegenwoordig heet iedereen Sorry, dat de Zilveren Griffel kreeg en genomineerd werd voor de Woutertje Pieterse Prijs .

Moeyaert wordt door de jury een meester genoemd in het schilderen van intieme, heftige gezinsdrama’s in sobere, trefzekere taal, met een scherp oog voor de gevoeligheden en psychologische ontwikkeling van de hoofdpersonen.

Dichter
In 1999 verscheen een fotoboek met 8 gedichten over de liefde. Twee jaar later werd het gedicht Klein op de zijgevel van “het paleis” in Antwerpen geschilderd. Bart Moeyaert werd voor 2 jaar stadsdichter van Antwerpen. In die periode ontstonden er veel gedichten over politiek en actuele onderwerpen in de stad. Maar het hoofdthema in zijn gedichten is de liefde. In 2003 verscheen Verzamel de liefde, in 2008 Gedichten voor gelukkige mensen en in 2019 Helium.

Toneel- en scenarioschrijver
Duet met valse noten bewerkte Moeyaert zelf tot een musical. Het scenario voor de verfilming Maria zorgt voor ons verscheen in 1995. In 1999 trad Bart Moeyaert op in het theaterprogramma Broere, naar het gelijknamige boek. Daarin beschrijft hij hoe het was om als jongste in een gezin met 6 oudere broers op te groeien. Niemand wordt bij naam genoemd, er is een oudste broer, een liefste broer etc.

Verteller en acteur
Op verzoek van Het Nederlands Blazers Ensemble creëerde Bart Moeyaert in 2015 Het hele leven,  een trilogie van de drie oratoria van de componist Haydn ( Die Schöpfung, Die Jahreszeiten, Die Sieben letzten Worte).

Moeyaert vertelt zelf op het podium het verhaal tussen de muziekstukken door.

Een fragment van de uitzending van De Schepping met het Nederlands Blazers Ensemble

Violiste Janine Jansen vraagt hem om een eigen versie te schrijven van het stuk L’Histoire du Soldat van Charles-Ferdinand Ramuz en Igor Stravinsky. Dat werd Iemands lief. In 2011 werd dit muziekstuk, met het verhaal verteld door Moeyaert, slechts éénmaal opgevoerd en door AVRO Klassiek uitgezonden. Het boek kwam dit jaar uit en is door illustrator Peter van den Ende tot een compleet andere wereld omgetoverd.

Aanbeveling
Het werk van Bart Moeyaert is veelzijdig, met een accent in zijn jonge jaren op poëzie en kinderboeken en tegenwoordig op theaterbewerkingen. Er is geen enkele reden te bedenken waarom je als volwassene geen jeugdboeken zou lezen. De taal van Moeyaert neemt je mee, het is meeslepend, creatief, uitdagend en vernieuwend.

On-line streaming om 15.00 uur op zondagmiddag 19 december.