Zondag 18 maart: Allard Schröder, schrijver, essayist en dichter

Op de laatste dag van de Boekenweek 2018 is onze gast Allard Schröder (1946), schrijver, essayist en dichter. Hij wordt geïnterviewd door Eric Slot. Allard Schröder heeft een heel eigen stem in de Nederlandse literatuur. Hij schrijft nog in de traditie van de romantici van de negentiende eeuw. Zijn personages lijken sprookjesfiguren.

Onno Blom zegt over zijn boeken: “De romans van Schröder spelen zich af in een schimmenrijk, een gebied tussen slapen en waken, droom en daad. Zijn personages dolen in een mythisch tussengebied, waarin veel aan de verbeelding wordt overgelaten. Zijn romans zijn boze sprookjes, waarin zijn zinnen schitteren.”

Allard Schröder kwam als 21 jarige jongen naar Amsterdam om schrijver te worden, hij wist het zeker, al vanaf dat hij een jongetje was. In 1989 debuteerde hij met De gave van Luxuria, maar in 2002 kwam de grote doorbraak met zijn roman De Hydrograaf (AKO literatuurprijs), waarin de wetmatigheden van de zee zich spiegelen in die van de liefde.

Hij heeft 10 romans, vele essays, verhalen en novellen gepubliceerd.
Zijn laatste werken zijn: De dode arm (2013), Sebastiaans neus (2016), De schone slaper (2017)

Schröder schrijft graag over mensen die niet uitzonderlijk zijn. Hij lacht ze niet uit, hij is op zoek naar hoe ze in het leven staan. Hij voelt zich niet verplicht om over de actualiteit te schrijven: “In deze tijd is voor literatuur een andere taak weggelegd. Voor de mens die van wieg tot graf zijn leven moet inrichten. Die zin aan dat leven moet geven en die zin overal vandaan moet halen – uit zijn verleden, uit zijn fantasieën. Dát is wat alle mensen gemeen hebben. Daar schrijf ik over, daar ben ik in geïnteresseerd. En natuurlijk wat literatuur kan doen: je blik scherpen, je gevoel geven dat je intenser leeft – wat toch de eerste functie van kunst is.”

Graag nodigen we u uit om op zondag 18 maart Allard Schröder te ontmoeten in de Oude Mariakerk om 15.00 uur.

Entree gratis voor leden, introducees €5,-, leden van de Bibliotheek Deventer €7,50, niet leden €12,50. Zaal open om 14.30 uur.

* Let u op het veelzijdige programma van de Deventer Boekenweek: www.deventerboekenweek.nl

* Op 15 april komt Bert Wagendorp een lezing geven en op 13 mei is Marita Mathijsen onze gast. Zij komt spreken over de biografie van Jacob van Lennep.