Jaap Robben te gast in Mimik op zondag 17 september

(c) foto: Stephan Vanfleteren

Jaap Robben (1984) is een schrijver/dichter van een divers oeuvre van gedichtenbundels voor kinderen,  boeken voor young adults en voor volwassenen die veel te zeggen hebben. “Hij behandelt allerlei soorten brandbare thema’s met zoveel tact en empathie” (Hillary Mantel).

Robben wordt zondag 17 september om 15.00 uur in  de theaterzaal van Mimik geïnterviewd door Ivan Borghstijn.

In “Birk” loopt de hoofdpersoon rond met een groot geheim, dat te maken heeft met de plotselinge dood van zijn vader, waar hij bij was.
“Zomervacht” gaat over een jongen die met zijn vader aan de rand van de maatschappij leeft en de zorg voor zijn gehandicapte broertje op zich moet nemen. Het boek stond op de longlist van de International Booker Prize.
“Zwijgmannen” is de bundeling van columns die in Trouw verschenen over zijn Poolse klussers.
 
Het nieuwste boek “Schemerleven” beschrijft hoe er in de jaren 50 werd omgegaan met kinderen van ongehuwde moeders. Dat onderwerp bleek zoveel op te roepen dat Jaap Robben een onverwachte hoeveelheid mails en reacties kreeg van vrouwen die hetzelfde hadden meegemaakt. De aanleiding voor dit boek was een gedicht dat hij op verzoek schreef, in zijn rol als stadsdichter van Nijmegen,  ter nagedachtenis aan de vele doodgeboren, ongedoopte kinderen die tussen 1950 en 1980 werden weggenomen na de bevalling en stiekem begraven moesten worden langs de heggen buiten begraafplaatsen.
De boeken van Jaap Robben zijn vertaald in 15 talen en zijn ook verfilmd.
 
gedichten
Twee vliegen (2004)
De nacht krekelt (2007)
Zullen we een bos beginnen? (2008)
Als iemand ooit mijn botjes vindt (2012)
’s Nachts verdwijnt de wereld (2016)
 
romans
Birk (2014)
Zomervacht  (2018)
Zwijgmannen  (2021)
Schemerleven  (2022)
 
De lezing is gratis te bezoeken door leden van Vereniging Deventer Literair (neem uw lidmaatschapskaartje mee), introducés betalen €8,- evenals bibliotheekleden. Niet-leden betalen €12,-
Theater Mimik, Achter de muren Vispoort 10, Deventer.
 
Bestuurssamenstelling 2024
Wilt u er eens over nadenken of u penningmeester of secretaris zou willen zijn van Deventer Literair? Deze functies komen in 2024 vacant.
Voor de functie van penningmeester is het natuurlijk van belang dat u affiniteit hebt met financiën en dat u niet terugschrikt voor het maken van een begroting of een jaarrekening. De contributieverzoeken stuurt de penningmeester ieder jaar toe aan alle leden en de administratie daarvan houdt zij of hij bij.
Het secretariaatswerk houdt in dat de maandelijkse uitnodigingen moeten worden opgesteld en dat er via de Schrijverscentrale auteurs worden uitgenodigd.
Samen met de drie andere bestuursleden wordt er een lijst samengesteld van auteurs voor het volgende jaar. Daarom is kennis van de moderne Nederlandse literatuur belangrijk in beide functies.
Het zijn leuke functies in een prettig bestuur!
Meer weten of geïnteresseerd?  Mail naar deventerliterair@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *