Jaap Robben: schrijven is net kijken wat er aanspoelt

Deventer Literair is zondag 17 september van start gegaan met het najaarsprogramma. En dat deden we uiteraard meteen goed. Jaap Robben was daarbij onze eerste gast. Een honderdtal bezoekers wist de gastvrije openstaande deuren van theater Mimik te vinden.

Jaap Robben is veelzijdig. Daar is niets te veel mee gezegd. Hij schreef boeken in verschillende genres. “Ik debuteerde meerdere keren” zegt hij daarover. Gedichten, romans, boeken voor kinderen en volwassenen. Iedereen kan iets van hem lezen.

Van 2008 tot 2010 was hij stadsdichter van Nijmegen, toen hij daar nog woonachtig was. In die periode ontstond ook het idee voor een roman. Robben, deze middag geïnterviewd door Ivan Borghstijn, omschrijft het schrijfproces als lopen aan het strand. “Er spoelt van alles aan en je kijkt of je er wat mee kunt.”

Zijn meest besproken boek deze middag was Schemerleven. Over doodgeboren, ongedoopte kinderen die in een anoniem graf terecht kwamen. Een thema, waarbij schuldgevoelens en verdriet een grote rol spelen. Het leverde de schrijver enorm veel reacties op.

Robben woont tegenwoordig net over de grens. Niet ver van Nijmegen. Op een stille plek die doet denken aan het einde van de wereld en dan nog verder. Met zijn vriendin heeft hij twee kinderen. Tijdens het schrijfproces probeert hij echter ook een leuke vader te zijn. “Ik wil voorkomen dat ze later bij een psycholoog moeten uithuilen over een vader die schrijver was.”

Zomervacht van Jaap Robben is verfilmd en zal op 19 oktober worden vertoond in Mimik. Wij gaan op 15 oktober al verder met Tom Lanoye als volgende gast. Tot dan!

Gerco Grevers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *