Cyriel Pennartz sloot literaire jaar af

 

Op zondagmiddag 18 december heeft Deventer Literair het kalenderjaar afgesloten. Op deze laatste bijeenkomst van het jaar was het podium voor neurowetenschapper Cyriel Pennartz. Een wat atypische middag, waarbij het onder meer ging over illusoire eigenschappen en fantoomsensaties.

Geen concurrentie van het Dickens-festival, dat was zeker deze zondagmiddag. Maar hoe dan ook: de Oude Mariakerk was weer volgelopen met toehoorders. En dat terwijl het toch wel een specifiek onderwerp betrof. Want het optreden van Pennartz betekende voor Deventer Literair  een uitstapje naar een bepaald vakgebied. Centraal daarbij stond het boek De code van het bewustzijn.

Voor de pauze konden de bezoekers van Deventer Literair zich even terug wanen in de collegebanken. Er kwamen talloze sheets voorbij op de projector en er vlogen kreten door de lucht als autoscopische hallucinatie, out-of-body experience en heautoscopie. Na de pauze volgde er nog een levendig half uurtje met allerlei vragen.

Pieter van Os, Jolande Withuis, Stefan Brijs, Judith Fanto, Ilja Leonard Pfeijffer, Henk van Baalen en Arthur Japin ging Pennartz dit jaar voor. En daarmee kunnen we zeggen dat het een afwisselend jaar was met veel bezoekers. Wij gaan nu de kurken laten knallen. Weest u ervan verzekerd dat het bestuur druk bezig is met het programma voor volgend jaar!

Gerco Grevers