Jolande Withuis: Geen tijd verliezen, Jeanne Bieruma Oosting 1898 (Leeuwarden) – 1994 (Almen)

Biograaf Jolande Withuis uit Zutphen kon uit duizenden brieven putten voor haar boek over kunstenares Jeanne Bieruma Oosting. Ze ontdekte een vrouw vol tegenstrijdigheden: rebels in haar milieu van aristocratie, maar voor de buitenwereld een deftige dame; genereus én schraperig; assertief en ongenaakbaar in haar werk, maar ook kwetsbaar in de liefde en weerloos.

In de familie Bieruma Oosting, vader grootgrondbezitter, moeder barones, was het lot van meisjes heel duidelijk: trouwen met de juiste partij en kinderen krijgen. Dat Jeanne andere plannen had, werd vooral door haar vader niet getolereerd. Ook haar moeder was het niet eens met de keuze voor de artistieke loopbaan van haar dochter, maar tussen de twee vrouwen ontstond een intense briefwisseling, waar Jolande Withuis veel uit heeft kunnen putten.

Jeanne Bieruma Oosting nam schilderles in Den Haag en groeide uit tot een getalenteerde schilderes en grafica. Ze woonde jaren in Prijs en was onderdeel van een kunstenaarsgroep, waar ze Nederlanders leerde kennen, zoals Charley Toorop en Kees van Dongen. Haar werk werd goed verkocht, maar na de Tweede Wereldoorlog nam de belangstelling van het publiek af en raakte na haar dood in 1984 in de vergetelheid, waarschijnlijk omdat ze niet goed bij één genre in te delen was.

Jolande Withuis schetst een veelzijdig portret van de kunstenares in 400 bladzijden, die er ook veel meer hadden kunnen worden, zoveel interessants viel er te vertellen.

Levensloop

Jolande Withuis (1949) is de dochter van schaker B.J. Withuis, die gedurende de Koude

Oorlogsjaren journalist was van het dagblad De Waarheid. Ze studeerde sociologie/antropologie aan de Universiteit van Amsterdam en vulde dat aan met een in psychiatrie, politicologie en geschiedenis. Van 1980 tot 1996 doceerde ze vrouwenstudies en was ze onderzoeker aan het NIOD. In 1990 promoveerde ze op een historisch-sociologisch onderwerp. In oktober 2017 was Jolande Withuis ook te gast bij Vereniging Deventer Literair n.a.v. haar boek: Juliana.

Publicaties o.a.

Erkenning (2002),

Na het kamp(2005),

De vrouw als mens (2007)

Weest manlijk, zijt sterk, een biografie over verzetsman Pim Boellaard, 2008

The politics of Wartrauma 2010

Juliana’s vergeten oorlog 2014

Juliana. Vorstin in een mannenwereld 2016

De oorlog van mijn vader 2017

Raadselvader Kind in de Koude Oorlog 2018

Leve het Leven. Over vrijheid en de biografie. De 47ste Huizingalezing 2018

Geen tijd verliezen. Jeanne Bieruma Oosting 1898-1994. 2021