Toch weer een roman voor Gerbrand Bakker, ondanks alles

Afgelopen zondag heeft schrijver/hovenier Gerbrand Bakker Deventer vereerd met een bezoek. Zijn aanwezigheid ging niet onopgemerkt voorbij: liefst 140 bezoekers wisten de openstaande deuren van theater Mimik te vinden.

De kapperszoon, heet zijn meest recente werk. Liefst twaalf jaar moesten de liefhebbers van Gerbrand Bakker wachten op zijn nieuwe roman. Hoe kon dat? “Ik weet vaak niet waar ik over moet schrijven” zegt de auteur. En over het fenomeen roman: “Dat is koket, pretentieus, aanstellerig, aandacht ziek.” Maar uiteindelijk kwam het er dus toch weer van. “Het is me gelukt om zin te maken. Maar vraag me niet waarom, daar heb ik vaak geen antwoord op. De onbevangenheid werkt het best.”  Bakker trekt nog maar even een parallel met zijn verleden als fanatieke schaatser. “Zo deed ik het ook altijd met schaatsen. Geen vragen stellen, dan ging het het best.”

Deze zondagmiddag ging het zeker niet over literatuur alleen. Bakker heeft het over Twitter (“Een onsportief medium”), over trauma’s (“Die komen tegenwoordig makkelijk”), hovenieren en Tom Egbers. Als laatstgenoemde ter sprake komt, is er wat rumoer in de zaal. Bakker besluit dan maar gauw om een ander thema aan te snijden. Een literaire tip heeft hij zeker ook nog in huis voor de ijverige lezer: Het bureau van Voskuil. “Het allermooiste dat ooit in het Nederlandse taalgebied is verschenen.”

Toeval bestaat niet. Maandagavond was er in theater Mimik nog aandacht voor de film Boven is het stil naar het gelijknamige boek van Bakker uit 2006. Deventer Literair gaat op 16 april verder met het voorjaarsprogramma. Rob van Essen zal dan onze gast zijn.

Gerco Grevers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *