Deventer geniet van mooie middag met Tommy Wieringa

 

Zijn boek sneuvelde bij de shortlist van de Libris, maar veel Deventernaren zullen er maling aan hebben. Zij genoten zondagmiddag 24 maart van verteller en voorlezer Tommy Wieringa, waar Wieringa uiteraard veel aandacht besteedde aan zijn laatste boek: Nirwana.

Wie Tommy Wieringa zegt, zegt Joe Speedboot of Heilige Rita. Maar er is meer, er is Nirwana. Een familieverhaal over een grootvader die het leven van een kleinzoon bepaalt. Gebaseerd op ware gebeurtenissen in een bekende en getalenteerde familie. De Tweede Wereldoorlog vormt hierbij het vertrekpunt. Wieringa  heeft echter wel de namen veranderd, maar hoe dan ook: de familie waar het om gaat reageert niet en hult zich in stilzwijgen.

Het boek doet al een half jaar stevig mee op de bestsellerlijsten. Wieringa vertelt er over en leest er uit voor. Hij nodigt de toehoorders uit om vragen te stellen, zodra die ontstaan. Maar bijna niemand die hem onderbreekt met een opmerking en iedereen luistert ademloos toe. “Slechts drie mensen vertrokken in de pauze, dat is wel eens erger geweest” merkt de schrijver op na de onderbreking.

De middag, met Deventer Boekenburgemeester Jonneke Siebrand in het publiek, vormt het sluitstuk van de Deventer Boekenweek. Rondom de pauze is er ook nog een collecte. Voor de situatie aan het front in Oekraïne. Wieringa zet zich daar voor in met een andere Twentse schrijver, Jaap Scholten. Laatstgenoemde hadden wij ook al eens te gast.

Wieringa gaat nu het stokje doorgeven aan Sandra Langereis, de Erasmus biografe. Haar komst kondigen wij aan voor 21 april en dan zitten we weer in, het inmiddels vertrouwde,  theater Mimik. Iedereen tot dan!

Gerco Grevers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *