Sasha Bronwasser krijgt theater Mimik bijna vol

Het was nog geen schrijver gelukt, maar toch lukte het zondag bijna. Sasha Bronwasser slaagde er in om de zaal in theater Mimik bijna vol te krijgen.

Haar eerste boek, Niets is gelogen, verscheen in de coronaperiode. Dat bleek, op z’n zachtst gezegd, een ongelukkige timing. Wat dat betreft gaat het beter met Luister, uitgesproken als gebiedende wijs. Het boek wordt herdrukt en herdrukt en herdrukt. En passant haalde Luister ook nog de longlist van de Libris literatuurlijst.

Bronwasser neemt onze deze middag met haar boek mee naar Parijs. Diverse thema’s passeren de revue. Ongelijke machtsverhoudingen. Kijken en zien, of bekeken worden. Af en toe sijpelt er in het boek iets doorheen wat gebeurtenissen zijn van het wereldtoneel. De aanslag van 1986 in Rue de Rennes en de aanslag in Bataclan in 2015.

Het boek zal in diverse talen worden vertaald. Of het Frans daar ook bij komt, dat is nog niet zeker. De aanslagen van 2015 liggen nog te vers in het geheugen. Bovendien stuit het op een Franse gevoeligheid: buitenlanders die over de Franse geschiedenis schrijven maken zich niet altijd geliefd.

In maart gaan we verder met Tommy Wieringa. Let wel: die komt naar de Deventer Schouwburg. Dus we zitten op een andere plek!

Gerco Grevers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *