Alle stoelen bezet bij Stefan Hertmans

Deventer Literair heeft op zondag 19 november Stefan Hertmans te gast gehad. De aankondiging van Hertmans was niet aan dovemans oren besteed: de zaal liep helemaal vol.

In de jongste jaren is het schrijfwerk van Hertmans (1951) niet onopgemerkt gebleven. Met zijn veelgelezen en veel geprezen boek Oorlog en terpentijn wist al eens hij de AKO Literatuurprijs te winnen. En vorig jaar verscheen De Bekeerlinge.

De Bekeerlinge is de reconstructie van een onmogelijke liefde die ontstaat in de Franse stad Rouen. Een Franse christelijke vrouw en een joodse jongen van goede afkomst, het stel is gedoemd tot vluchten. Hertmans probeert het vervolg te reconstrueren, maar stelt dat het tegelijk een onmogelijke opdracht is om het perfect te doen. Gelukkig zijn er herdrukken, waarin details kunnen worden aangepast.

De roman van Hertmans laat ook zien waarom het interessant kan zijn om uw DNA eens te laten onderzoeken. Overal en altijd zijn migratiegolven geweest. Zo ook in Normandië met zijn Noormannen. En  joodse soldaten uit het Romeinse leger die hier terecht kwamen. Denk dus niet te snel dat er geen verrassingen in uw DNA zitten.

Tekst :Gerco Grevers

Foto’s: Herman Riphagen