Infobulletin over de bijeenkomst met Christine Otten en Manoushka Zeegelaar Breeveld

Zondag 17 december is Christine Otten te gast in de Hereeniging.
Christine Otten (Deventer 1961) is zowel muziekjournalist als schrijfster, maar ook performer en theatermaker.

Boeken

  • Blauw metaal (1995)
  • De laatste dichters (2004)
  • Als Casablanca (2008)
  • In wonderland (2010)
  • Good luck (2011, boekenweekessay samen met Erik Kessels)
  • Om adem te kunnen halen (2013)
  • Rafaël (2014)
  • We hadden liefde, we hadden wapens (2016)

Theater

  • Gevangenis monologen, die Otten schreef met Herman Koch en Manon Uphof  

Christine Otten brak in 2004 door met haar roman “De Laatste dichters”, die inmiddels ook in het Engels is vertaald en waar een theaterproductie van is gemaakt. De roman volgt de levensloop van vier zwarte Amerikanen die in de jaren zeventig en tachtig furore maken onder de naam ‘The Last Poets’. Je hoeft geen liefhebber van deze dichters en hun werk te zijn om toch het verhaal (450 blz.) ingezogen te worden. Gefictionaliseerde stukken levensbeschrijving, uitgeschreven bandopnames van gesprekken met ooggetuigen en liedteksten/gedichten wisselen elkaar op een levendige wijze af. Na de vorm is het de stijl die opvalt in deze roman. Het perspectief van de zwarte man maakt het beste wakker in deze witte schrijfster. De laatste dichters heeft een vliegende vaart, maar iedere zin is er ook nog eens één.  

“We hadden liefde, we hadden wapens” is ontstaan nadat Otten in 2008 voor NRC naar Amerika ging en Obama de presidentsverkiezingen won. Zij beschreef deze bijzondere gebeurtenis vanuit het perspectief van de zwarte Amerikaan.

Tijdens deze reis kwam ze op het spoor van het verhaal over het leven van Robert F. Williams, een autonome rebel die in de vijftiger jaren van de vorige eeuw vocht voor gelijke rechten en gelijke behandeling voor en van de zwarte Amerikaanse bevolking.

John moet met zijn ouders en broer halsoverkop vluchten uit Monroe, North Carolina. Hij is elf jaar, het is 1961, zijn vader, de zwarte verzetsstrijder Robert F. Williams, wordt gezocht door de FBI en de Ku Klux Klan wil hem lynchen omdat hij de zwarte bevolking hielp zich te bewapenen tegen racistisch geweld. Eerst gaan ze naar Cuba, waar ze asiel krijgen van Fidel Castro, daarna naar China. Als hij veel later, na de dood van zijn moeder, haar memoires leest ziet hij zich geconfronteerd met zijn eigen herinneringen.

Geïnspireerd op dit waargebeurde verhaal schreef Christine Otten een roman over verzet, liefde en familie. Tegen de achtergrond van hernieuwd oplevend racisme zowel in Amerika als in Europa, is  “We hadden liefde, we hadden wapens” brandend actueel.

Van dit boek is een theatervoorstelling gemaakt, die in maart 2017 in de Deventer Schouwburg te zien was.

Christine Otten treedt zondag 17 december op samen met Manoushka Zeegelaar Breeveld, die in de voorstelling de rol van Mabel vertolkte. Christine Otten vertelt en leest fragmenten uit haar boek en Manoushka zingt songs van Billie Holiday en vertolkt teksten uit het boek.

Aanvang: 15.00 uur in de Hereeniging, Grote Poot 2, Deventer.

Leden gratis entree, introducees €5,-, leden van de Bibliotheek €7,50, niet-leden €12,50.

Hartelijke groet,

Margot Jager

secretaris Deventer Literair