Lezing Walter van den Berg op 21 oktober

foto: Keke Keukelaar

Na verschillende baantjes als onder meer fietskoerier, vakkenvuller, automatiseerder en conciërge,  debuteerde Walter van den Berg in 2004 met De Hondenkoning. Daarna verscheen West in 2007,  en Van dode mannen win je niet in 2013. Verder schrijft Van den Berg bijzonder leuke blogs over het leven in een dorp bij de rivier, waar hij nu woont met vrouw en hond.

Zijn vierde roman Schuld verscheen in 2016. Daarover zegt Walter van den Berg dat hij bij het schrijven van dit boek pas ontdekte wat zijn thema was. Alhoewel hij dat thema nog niet goed onder woorden kan brengen.

Maar de personages Ron en zijn broer Cor keren erin terug evenals de omgeving waarin de verhalen zich voltrekken, Amsterdam Nieuw West.

Van den Berg groeide zelf op in deze wijk, die na de oorlog gebouwd werd voor de betere middenklasse. Maar nu is de wijk afgegleden.

Zijn personages, zowel arm qua financiën als qua geestelijke bagage,  zitten altijd in de problemen, maar weten niet waardoor die problemen zijn ontstaan. Ze vinden zichzelf zielig, ze zitten in het verdomhoekje.

De hoofdrolspelers, die proberen uit het “moeras” te komen, glijden er toch steeds weer in terug.

Walter van den Berg schetst een autochtone onderklasse, van binnenuit, in rauwe taal en met schrijnende voorvallen.

Schuld werd genomineerd voor de Dioraphte Literatour Prijs in 2016, een prijs die wordt toegekend aan het beste boek voor jongeren tussen 15 en 18 jaar. In het juryrapport staat: : Schuld is een ingenieuze roman door fragmentarische, niet chronologische en meerstemmige opbouw. Gaandeweg kun je als lezer de stukjes van de puzzel leggen. Maar hoe meer je door de klinkklare taal de feiten kent, hoe meer je je afvraagt. Kun je je als individu losmaken van de familie waarin je ter wereld bent gekomen? In hoeverre wordt je identiteit bepaald door de omstandigheden waarin je opgroeit? Wat doet het met je als je ouders de grote afwezigen in je leven zijn?

Datum:  21 oktober 2018

Tijd:  15.00 uur

Locatie: Oude Mariakerk, Nieuwe Markt 35, Deventer

Entree:  gratis voor leden, introducés € 5,-,  Bibliotheekleden € 7,50, niet-leden € 12,50.