Terugblik: Bert Wagendorp over sport en waarheid

Toen u deze titel zag, vermoedde u dat het stukje over doping zou gaan. Ontkennen heeft geen zin. Dus geef het maar snel toe!  Maar toch ging het daar niet over. Bert Wagendorp heeft op zondag 15 april in de Oude Mariakerk slechts zijdelings het gebruik van stimulerende middelen aangeroerd.

Aan de stukjesschrijver van Deventer Literair weer de taak om een passende allesomvattende titel te bedenken voor een interessante middag. Het brengt hem, zonder gebruik van stimulantia, tot zweten. De inleiding  van Bert Wagendorp voor de pauze valt namelijk in twee totaal verschillende delen uiteen.

Minuut 1 tot 35 ging over de merkwaardige verhouding tussen sport en literatuur. Namelijk over de afwezigheid van sport in veel schrijfwerk, terwijl het zo geschikt daarvoor is. Is de sporter op het speelveld om zijn prestatie te leveren, dan krijgen we veel te zien. Van overwinning en euforie tot teleurstelling en frustratie. Daar tegenover staat dat ons vaderlandse schrijversgilde dat vaak niet veel verder komt dan hoofdpersonen die van klassieke muziek en kunst houden.  De Reves en Hermansen van deze wereld liepen met een boog om de sport heen. Onvervalst dedain! Als uitsmijter noemt Bert Wagendorp wielrennen. Dat niet als sport moet worden beschouwd, maar als literair genre.

Vanaf minuut 36 cirkelen de bespiegelingen van Wagendorp zich rondom zijn boek Masser Brock. Over een journalist die waarheidsvinding hoog in het vaandel heeft staan, maar die een twijfelaar is geworden. Fake news is van alle tijden. Denk maar aan de Romeinse redenaar Cicero. Als journalist probeer je de waarheid te benaderen, dwars door het subjectieve waarheidsfilter heen. Maar met de opkomst van de social media is ‘waarheid’ de nieuwe crisis geworden, stelt Wagendorp. Een ict-oorlog, onhoorbaar, waarbij het zware wapengekletter achterwege blijft.

Wagendorp schetst nog een aantal interessante zaken die nieuwsopname door individuen kan beïnvloeden: nieuwsmoeheid, moedeloosheid, zoeken naar bevestiging. Er kleven grenzen aan het geestelijk vermogen. En dit kan ook weer een romantische beweging van nationalisme tot gevolg hebben. Bovendien kun je je eigen leven niet steeds ter discussie stellen.

De schrijver dezes is vlak voor het einde van de middag met Wagendorp opgestaan. Om vervolgens in drie minuten naar het station te rennen. Of dit waar is dat weet hij uiteraard alleen zelf.

Gerco Grevers

Het schieten van plaatjes lag deze middag wederom in handen van Herman Riphagen.