Wervelende start met Akyol, Weemoedt én Van Nieuwkerk

Het was volle bak, het was gezellig en er was met Matthijs van Nieuwkerk een onaangekondigde derde gast aanwezig. We hebben met z’n allen een geweldige middag beleefd op zondag 19 januari.

Een nieuw jaar, een mooi programma en eindelijk was Deventer schrijver Özcan Akyol te gast. Dat was uiteraard niet zo maar. Akyol slaagde er in om de dichter Levi Weemoedt weer een podium te geven. Leeft Levi Weemoedt nog? Dat was een vraag die veel mensen in 2018 niet met zekerheid konden beantwoorden. Maar het antwoord is dus ja en dat zagen zondag 200 bezoekers in de Oude Mariakerk met eigen ogen. Een surprise was de onverwachte aanwezigheid van Matthijs van Nieuwkerk.  Die na een minuut of 20 duidelijk maakte waarom hij aanwezig was: van de bundel Pessimisme kun je leren zijn inmiddels 100.000 exemplaren verkocht. Een ongehoord aantal voor een dichtende medemens.

Voor de pauze, met drie gasten op het podium,  kreeg de middag af en toe het karakter van een literaire conference, waarbij de heren elkaar de vliegen afvingen. Onnodig te melden dat hierbij de lach veelvuldig aanwezig was.  Dat de techniek ons even in de steek liet verhoogde de vreugde alleen maar. Zowel voor en na de pauze droeg Weemoedt voor uit eigen werk. Vooral het genre ‘plezierdichter’ kwam zo weer onder het vergrootglas te liggen. Een genre dat in de literaire wereld met dedain bekeken wordt. Humor om sombere gedachten te bestrijden, dat idee ook. Het pseudoniem Weemoedt lijkt dan ook wel passend gekozen.

Deze middag was memorabel en zal dat ook blijven. De laatste weken zijn er weer veel leden bijgekomen en geef ze eens ongelijk met zo’n literair programma. Tot in februari!

Gerco Grevers

Wederom was Herman Riphagen aanwezig om de middag tot in detail op de gevoelige plaat vast te leggen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *