Infobulletin over het programma over Ferdinand en Johanna Bordewijk

Op zondag 16 oktober om 15.00 uur presenteert Deventer Literair een programma in de Hereeniging, over Ferdinand en Johanna Bordewijk door Elly Kamp, biografe.
Niels Klinkenberg, achterneef van Bordewijk, verleent zijn medewerking aan het programma. Met pianomuziek van Johanna Bordewijk door Marcel Worms.

‘s Morgens om 11 uur is de film Karakter (1997) te zien in de Openbare Bibliotheek.

Ferdinand Bordewijk (1884-1965) is een van de weinig Nederlandse auteurs die je ‘klassiek’ kunt nomen. Niet in de zin van bijgezet in het Pantheon (dat is hij ook), maar als auteur van boeken die na meer dan tachtig jaar nog voortleven in het nationale geheugen. Romans als Bint en Karakter worden gelezen, beluisterd (van Karakter is dit jaar een bekroond luisterboek verschenen), bewerkt voor tv, film en voor toneel. Een toneelbewerking van Bint wordt vanaf september opnieuw op de planken gebracht. Dit boek staat nog steeds voor discipline en tucht op school, Karakter staat voor de verhouding tussen vader en zoon, de haat en – misschien – de liefde.
De verfilming van dit boek trok veel bezoekers en kreeg een Oscar voor beste niet-Nederlandse film. Hoofdrolspelers zijn Fedja van Huêt en Jan Decleir.

Bij de voorbereiding van de dubbelbiografie Ferdinand en Johanna bleek zijn vrouw, die componiste was en een indrukwekkend en veelzijdig oeuvre heeft achtergelaten, de sleutel tot haar ongenaakbare man. En ze bleek zelf een boeiende en interessante kunstenares. Ferdinand en Johanna hadden een bijzonder huwelijk, waren tegen elkaar opgewassen en overwonnen dankzij hun hechte band en hun gevoel voor humor grote moeilijkheden.

Dat de biografe Elly Kamp zo dicht op de huid van deze twee bijzondere mensen kon komen, is te danken aan het vertrouwen van de familie, vooral van de kleinzoons van het tweede echtpaar Bordewijk-Roepman (de oudere broer van Ferdinand was getrouwd met de oudste zus van Johanna). Deze kleinzoons Niels Klinkenberg (actief in het Bordewijk Genootschap) en zijn broer Frank hebben de ongepubliceerde memoires van hun grootmoeder en moeder toevertrouwd aan Elly Kamp .

De schrijver is bekend, de componiste moet het (opnieuw) worden. Haar muziek verdient het om vaker uitgevoerd te worden. In Deventer is al eerder haar muziek ten gehore gebracht. Op 16 oktober hoort u een paar van haar stukken voor piano solo, waaronder haar Sonate 1943 die generaties niet meer heeft geklonken. Als muzikale omlijsting zal de bekende pianist Marcel Worms deze sonate en andere pianomuziek gaan vertolken.

Het programma begint ’s morgens met de film Karakter om 11 uur in de Openbare Bibliotheek, Brink 70.
De film duurt 2 uur en 5 minuten en is gratis te bezoeken, maar een vrijwillige bijdrage wordt door de Bibliotheek op prijs gesteld.

De lezing start om 15.00 uur in de Hereeniging, Groote Poot 2, is gratis voor leden terwijl introducés €5 betalen. Bibliotheekleden betalen €7,50, niet-leden €12,50.

We nodigen u graag uit om bij dit interessante programma aanwezig te zijn.

Met een hartelijke groet,
Margot Jager
Secretaris Deventer Literair

Eén antwoord op “Infobulletin over het programma over Ferdinand en Johanna Bordewijk”

Reacties zijn gesloten.