Onze laatste lezing voor de zomer, die was voor Sandra Langereis met haar Erasmus biografie. Daarvan hebben we geen spijt gekregen. Met een zeer interessante lezing bond ze de toehoorders aan zich.
We schrijven 1521. Luther spreekt op de Rijksdag in Worms. Het zal een rede zijn met enorme consequenties. Er ontstaat een kerkelijke scheuring in Europa. Met alle gevolgen van dien. De inquisitie komt op gang en naast boeken worden er ook mensen verbrand. Het gevolg was een enorme religieuze polarisatie.
Erasmus (ong. 1466-1536) is iets ouder dan Luther (1483-1546) en heeft in die jaren de status van een literaire superster. Zijn boeken verkopen goed. Daarnaast wordt hij overal met egards ontvangen. Erasmus, die zijn goede scholing vooral in Deventer had ontvangen, had een gematigd en genuanceerd geluid laten horen over kerkelijke zaken. “Dat kon omdat hij met de ogen van een historicus keek” zegt Sandra Langereis hierover.
Maar het enorme conflict tussen katholieken en protestanten liet nauwelijks ruimte meer voor een genuanceerd geluid. Erasmus krijgt uiteindelijk ruzie met de kerkhervormer Luther en zal aan het eind van zijn leven vluchten naar Basel. “Ik durf hier wel te stellen dat Erasmus de grootste Nederlandse denker aller tijden is” zegt Langereis nog maar eens.
Ik ga het boek in ieder geval op m’n lijstje zetten. Deventer Literair zal in het najaar verder gaan met Laurens van den Broek. Laurens is een jonge schrijver uit Deventer en debuteerde met Maanscherf. 15 september kunt u alvast in de agenda zetten.
Iedereen een goede zomer toegewenst!
Gerco Grevers