Infobulletin over programma met K. Schippers en Marcel Worms

Het eerste programma van Deventer Literair in het nieuwe jaar 2015 is op zondag 25 januari in het Penninckshuis aan de Brink met een concertlezing van dichter/prozaschrijver K. Schippers en pianist Marcel Worms.

De concertlezing is opgezet rondom de verhalenbundel van P.C.Hooftprijswinnaar K. Schippers Voor jou. De bundel, met o.a. tien nieuwe gedichten, werd geschreven als poëziegeschenk voor de Poëzieweek 2014.

Marcel Worms en Schippers hebben een programma samengesteld waarin quasi-improvisatorisch muzikaal commentaar wordt geleverd op de zeer uiteenlopende en verrassende thema’s en teksten van de schrijver/dichter. Een aantal onderwerpen zal zeker aan de orde komen, zoals de workshops die Schippers in 2012 aan filmstudenten in Brussel gaf, ruw onderbroken door het overlijden van zijn twee hartsvrienden Henk Bernlef en Gerard Brands. Zij verdwenen uit zijn leven maar krijgen in dit programma een nieuwe plek. Verder zullen herinneringen worden opgehaald aan jazzconcerten met Louis Armstrong en Thelonious Monk in het Concertgebouw en wordt het huis van de schilder Balthus bezocht. Schippers zal ook ruimschoots voorlezen uit zijn dichtbundels Een leeuwerik boven een weiland en Tellen en wegen

De muziek is niet slechts ter illustratie van de door Schippers gelezen tekst. Otto Ketting mengde muzikale stijlen zoals Schippers dat graag met literaire genres doet, waarbij traditionele grenzen tussen genres werden doorbroken. Van Satie zal een deel van de 840 herhalingen van diens Vexations het publiek kwellen dan wel plezieren. Dankzij Schippers’ brede blik zal Marcel Worms tevens muziek van Anton Webern (deconstructie), Robert Nasveld (een gedeconstrueerde blues) en Arnold Schönberg ten gehore brengen. En ook Bill Evans komt langs, de favoriete jazzpianist van Schippers’ overleden hartsvriend Henk Bernlef.

Al met al een gevarieerde en spannende poëtisch/muzikale happening als opening van het literaire jaar 2015 van Deventer Literair.

Het programma begint om 15.00 uur, de zaal gaat open om 14.00 uur. Na afloop zal K. Schippers voor u zijn werk signeren.

We zien u graag, op zondag 25 januari, in het Penninckshuis aan de Brink in ons mooie Deventer!

Met een hartelijke groet,

Frens Westenbrink
Secretaris Deventer Literair
f.westenbrink@kpnmail.nl
Telefoon: 0570-671143