Levendige middag met Oek de Jong

 

Op zondag 17 oktober heeft Deventer Literair Oek de Jong te gast gehad. Dat is niet onopgemerkt voorbij gegaan. De Jong zorgde samen met interviewer Ivan Borgstijn voor een zeer levendige middag.

Een breedsprakige schrijver, een levendig gesprek en uiteraard weer in de fraaie Oude Mariakerk. De bezoekers, zo’n 150 in getal, waren niet voor niets gekomen. Oek de Jong, de laatste jaren vooral in het nieuws met zijn boek Zwarte Schuur,  hield breed aan deze middag. Natuurlijk, het boek waarvan er inmiddels 100.000 exemplaren over de toonbank zijn gegaan, kwam ook aan bod. Maar het ging over zoveel meer deze middag.

De Jong werd, net als vele anderen, opgeschrikt door de coronacrisis. Ongewis over de afloop, begon hij die periode met het schrijven van zijn literaire testament. Met in totaal zo’n 3.000 woorden regelde hij op deze manier z’n geestelijke nalatenschap. En dit jaar verscheen De magie van het beeld. Essays over foto’s. De Jong, visueel ingesteld en ooit begonnen aan een studie kunstgeschiedenis schreef 9 jaar lang deze essays en zag dit jaar dat een bundeling tot stand kwam. Hoewel zijn eigen uitgever daar weinig brood in zag.

Ook filosofeerde de schrijver over de kracht van de beeldcultuur die de romancultuur lijkt te overvleugelen. Over ontlezing en het stimuleren van kinderen om een boek te lezen. En leidt ontlezing tot een verval in beschaving? Tot slot ging het ook over Zwarte schuur, inmiddels door de helft van de bezoekers gelezen.

Deze geslaagde middag werd afgesloten met een hapje en een sapje. Dat had natuurlijk met ons jubileum te maken. Dat hebben we zo op een gezellige manier gedaan. Op naar 20 jaar Deventer Literair, of 25 als u dat meer aanspreekt! Voor nu kijken we uit naar de middag met Ilja Leonard Pfeijffer die in november zal plaats vinden met als locatie de Bergkerk.

Gerco Grevers

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.