Rob van Essen: een schrijver is een vampier

Zijn partner Lize Spit hadden we al eens te gast gehad in Deventer, nu was het de beurt aan Rob van Essen. De langharige Nederlandse schrijver vertelde over zijn kerkelijke milieu in Rijssen, waar hij opgroeide, over zijn ouders en natuurlijk over het schrijverschap.

“Jullie moeten de groeten van Lize hebben” zo opent de tegenwoordig in Brussel wonende schrijver de middag in Deventer. Maar al snel gaat het over het strenge kerkelijke leven uit zijn jeugd in een Overijssels dorp. De uitlaatklep en uiteindelijk ook uitvlucht vond hij aldaar in de openbare bibliotheek. “Bij iedere gelegenheid waar ik spreek zou ik eigenlijk een dankwoord moeten houden voor de Openbare bibliotheek. Dat is voor mij zo belangrijk geweest.”

Het schrijven heeft Van Essen niet van een vreemde. “Vader schreef christelijke kinderboeken”. Eigenlijk een wondertje. “In de tijd dat kerkverlating een groot ding werd in de samenleving, keerden mijn ouders juist weer terug in de kerk.”

Het coronavirus dreef hem van Amsterdam naar Brussel. “Daar heb ik me bij Lize gevoegd, om een eventuele grenssluiting voor te zijn.” Spijt heeft hij daar allerminst van. “In Brussel beleef ik mijn meest productieve periode tot nu toe.” Verandering van omgeving kan een mens immers goed doen. “Uiteindelijk is een schrijver een vampier, die de impulsen uit zijn omgeving zuigt. Ik werk niet volgens een vooropgezet plan.” Zo ging het ook met De goede zoon. “Het overlijden van mijn moeder maakte het makkelijker om het boek te voltooien.” Het leverde hem de Libris Literatuurprijs op.

Twee schrijvers in een huis. Hoe gaat dat? “Samen aan de keukentafel in Brussel. Soms hoor je dat de een wat sneller tikt dan de ander. Dan is het ook wel eens slikken als de ander achter elkaar de goede woorden op papier krijgt. Maar een van beiden gaat ook wel eens naar een koffiehuis, om daar te werken. Onze schrijverscarrières lopen niet parallel. Maar we proberen wel te voorkomen dat onze boeken tegelijk uit komen.”

Leuk is dat de schrijver vertelt dat hij nu bezig is met een boek over G.B.J. Hiltermann, de bekende politieke commentator met de markante stem. En daarmee krijgt Deventer en passant nog even een primeur in de schoot geworpen.

Attentie: de bijeenkomst met Jaap Robben die gepland stond voor 21 mei komt te vervallen. In plaats daarvan zal er op zondagmorgen 4 juni een lezing worden georganiseerd over de poëzie van Cees Nooteboom. Dit zal gebeuren in samenwerking met boekhandel Praamstra.

Gerco Grevers